Ела в...

"Ела в..." Ефес, Турция - част 3

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Ефес! Един от най-големите и впечатляващи древни градове в света! Изключително свидетелство за културните традиции на елинистическия, римския имперски и раннохристиянския период.

Градът става известен при древните гърци, които построяват прочутия храм на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят. Основано през 2-ро хилядолетие пр. н. е., светилището на ефеската Артемида, първоначално анадолската богиня-майка, се превърнало в едно от най-големите и мощни светилища на древния свят. Библиотеката на Целз е една от най-красивите сгради в Ефес, а впечатляващият открит амфитеатър с капацитет от 25 000 места, бил най-големият в древния свят.

Следващото интересно място, което ни показва вечно усмихнатата ни екскурзоводка, е градската тоалетна. Едно от най-важните места в древен Ефес.

 

Тук са подписвали и търговски спогодби в същото време, така че скъпи приятели, погледнете – това е древният фейсбук! Още древните хора са разбрали, че да се общува в тоалетната е много приятно! Но когато са нямали тази възможност, която имаме в момента, да си седим сами в тоалетната и да си общуваме с телефона, какво са правили – седели са един до друг и по време на тоалетна са си общували. За да стоите дълго време е трябвало да имате комфорт! Как е бил създаден комфортът!? Погледнете канала, който е много дълбок. Вода, която тече от банята, второ използване, постоянно тече и подмива. Няма никакъв аромат! Освен това всичко е в мрамор, под вашите крака това е мозайка, а тук по средата – или музика, или фонтан! Лек шум има, за да не се появяват звуци по време на тоалетна. Но много трудно са разбрали археолозите как са поддържали те личната хигиена? Погледнете, стоят мъжете един до друг, всичките имат римски тоги, което е много удобно да си закриеш всичките части, и да стоиш спокойно. Всеки, който стои тук си има и роб. В момента, в който трябва да стане казва, ей роб, ела тук! Идва робът и той има една такава пръчка и на нея морска гъба, която е натурална, мека и без химии, удобна! С тази палка мокри гъбата в чистата вода, след което в тази част почиства много леко, мъжа, който е седнал. Гениално!

Гюлюмсер Хисарджък

Около агората, големият открит площад, се е намирало мястото за забавления и знания.

 

Най-увеселителната част на града. Там се продава всичко, което можете да си представите. Увеселителни мероприятия, състезания, там оратори говорят, народът се събира, когато нещо ново иска да научи, продават се включително и роби! И там са надписите на Митридатис и Патронис, това са двама роба, които са построили тази врата и в знак на благодарност са ги освободили. Като погледнете библиотеката тя изглежда като двуетажна, но е била само един етаж, около стените вътре на полиците са били разположение книгите и папирусите.

Гюлюмсер Хисарджък

Библиотеката на Целз е една от най-впечатляващите сгради в целия Ефес!

 

Свитъците на ръкописите се съхранявали в шкафове в ниши по стените. Имало двойни стени зад библиотеките, за да ги предпазят от екстремни температури и влажност. Капацитетът на библиотеката била над 12 000 свитъка. Това била третата най-богата библиотека в древността след Александра и Пергам.

Библиотеката се намира в самото сърце на града, прикрепена към монументалната порта на Мазей и Митридат, която се отваря към търговската агора. Двуетажната фасада е украсена с 16 колони, подредени по двойки. Колоните в центъра на фасадата са по-къси от останалите, което е оптична илюзия, създаваща впечатление за по-голям размер. Стълбище с 9 стъпала води до фасадата на Библиотеката. Подобна на дантела мраморна работа на тавана на фасадата може да се види след изкачване на стълбището. Освен това забележителни са и четирите женски статуи, поставени в нишите на фасадата. Отляво надясно са София (Мъдрост), Арете („Добродетел“), Еноя („Прозрение“) и Епистема („Знание“). Те са олицетворение на добродетелите на Целз, но също така и на добродетелите, които животът на висшите римски служители е трябвало да притежава. Библиотеката е възстановена с помощта на Австрийския археологически институт, а оригиналите на статуите са отнесени в музея на Ефес във Виена през 1910 г.

 

Срещу библиотеката е бил разположен Домът на любовта! Значи мъжете в това време казват: отивам в библиотеката да прочета някоя друга книга, за да мога да разбера своята жена, а срещу библиоетеката – публичният дом, съвсем нормално място, защото не се е считало порочно за жените!

Гюлюмсер Хисарджък

Разходката ни в древния Ефес продължава към следващото грандиозно творение на някогашните му жители.

„Амфитеатърът е побирал над 25 000 души и се счита за най-големия в света!“

Разкопките на Големия театър, изграден от мрамор, разкриват, че строежът започва през елинистическото време. През римския период театърът е разширен. Двуетажната сцена е построена по време на управлението на император Нерон, а третият етаж е добавен по-късно, в средата на 2 век. Завършването на строителството му става едва по времето на император Траян. Акустиката на театъра е невероятна.

И няколко интересни факта за Ефес. Тук е роден известният философ Хераклит, чиято крилата фраза едва ли има човек, който да не е чувал – „Всичко тече, всичко се променя“. Храмът на Артемида обхващал площ от 125 на 60 метра, голям, колкото футболно игрище. Първата реклама от древността, която показвала пътя към публичния дом, била на Мраморната улица в Ефес? Някога древният град е бил морско пристанище, а сега е на близо 10 километра от морето! Твърди се, че в последните си години Дева Мария е живяла в малка вила близо до Ефес. А също, че Апостол Павел е изнасял лекции в Ефес в продължение на две години по време на третото си мисионерско пътуване.

„Един съвет от мен, ако идавате да разглеждате Ефес, то го направете или много рано сутринта или в късния следобед, защото слънцето е много жарко, пари, ще бързате да отидете на сянка и така почти нищо няма да видите. Затова посетете мястото сутрин или привечер, а и така ще има много по-малко тълпи от туристи и ще разгледате спокойно!“

И така, денят е към своя край. Достатъчно време, за да разгледаме Древния Ефес, да се разходим по централните улички на Кушадасъ, да изпием по едно кафе, да хапнем вкусна баклава, да си купим по нещо за спомен и даже да се насладим на уникалния залез. Местните казват, че тук гледката към залязващото слънце е една от най-красивите в Егейско море.

„Прекрасен залез над Кушадасъ, Турция. Днес посетих Ефес, наистина зашеметяващо място, пожелавам на всеки един от вас да има късмета да го види на живо! А аз се качвам на круиза, защото корабът потегля сред броени минути до следващото интересно място! Доскоро!“