Ела в...

"Ела в..." Ефес, Турция – част 2

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

„Едва 20 процента от древния Ефес е разкопан, затова археологическите проучвания продължават, независимо жаркото слънце!“

Само можем да си представим още колко археологически открития предстоят да бъдат направени. Тук всеки камък, всяка колона, всяка постройка е част от пъзела на величествения за времето си град.

 

На върха на колоните има капител. И ето това са украшенията, като корона на върха на колоните и в зависимост от украшението определяме стила. Този, който виждате в момента, е йонически стил. Как можете да го познаете? Спирала и яйца. Символиката е била много важна! Какво означава? Това, което виждате са мъжките рога, колкото са по-големи рогата на бика, на елена, толкова този елен е по-силен, по-властен! Нали, всички го слушат! Което не трябва да бъркаме с рогата на днешните мъже, естествено. А това са яйцата – нежността на жената, чупят се лесно, затова са женската нежност, мъжката сила и женската нежност, се обединяват и какво се получава? Живот! Това е най-ценното нещо – животът, поколенията, и се получава – спиралата – това е безкрайност на живота! А погледнете от тази страна. Това е папирус, който се е навил, което означава знания. Животът да продължи, родът да ти продължи и трето трябва всеки ден да се учиш!

Гюлюмсер Хисарджък

Това е една от трите главни улици на Ефес между Херкулесовата порта и библиотеката на Целз. От двете страни на улицата имало фонтани, паметници, статуи и магазини. Дюкяните от южната страна били двуетажни.

 

Погледнете тази улица и си представете колко е била богата! От две страни с колони! Пред всяка колона има пиедестал. И на всеки пиедестал е чиято статия! Отвътре са магазинчета, това са занаятчийства. Това са, ето мммм, боже, как вкусно мирише на хляб, пресен хляб тук пекат! Малко по-надолу грънчарски изделия правят! А малко по-надолу кожени обувки, може би. Всичко като днес, само че тогава понятие като синтетика, химия, реплика – нямало е такова нещо, всичко е било на 100 процента натурално. Поради което много оживена търговия. А кой е този мъж, който е без глава? Това е единственият мъж в града, защото вечно само богини има в града. Това е известен египетски хирург Александрос, който в тази болница е работил, защо е без глава? Две причини. Първата – когато пада статуята, винаги най-тънката част – шията се чупи, но втората причина – днес той е много известен хирург, но после 50 години и никой не го помни, нови актуални люде, нови хора трябва да украсяват града със своите статуи.

Гюлюмсер Хисарджък

Затова просто оставяли тялото, а подменяли единствено главите с новите първенци. Около главната улица се намирали и луксозните римски вили, разположени на склона срещу храма на Адриан. Построени са според Хиподамовия план на града, в който пътищата се пресичат под прав ъгъл.

 

Наричат се домове на склона или тераси. Като погледнете къщите така, все едно че е многоетажно строителство. Но всъщност са били само на един етаж къщите, но са разположени на склона на хълма, че тераси и покриви са се редували, като в Албена днешна. Домовете са били много малки, нямат големи стаи, защото целият социален живот на хората в древния Рим, е бил по площадите, улиците, баните, библиотеката, където са се срещали и където са общували! Поради, което в къщите, много малко време са прекарвали. На първия етаж са най-скъпите бутикови магазинчета, които виждате, с което са печелили добри пари!

Гюлюмсер Хисарджък

На главната улица се намира и храмът, посветен на император Адриан. Сградата е посветена и на богинята Артемида и хората от Ефес. Предната част на храма е това, което го прави една от най-елегантните сгради в града. Фасадата има четири коринтски колони, които поддържат извита арка. В средата на тази арка има релеф на Тюхе, богинята на победата. Пред храма някога са се намирали медни статуи на императорите Диоклециан, Максимиан, Констанций I и Галерий. Вътре в храма над вратата стои Медуза с орнаменти от акантови листа. От двете страни на входа има фризове, изобразяващи историята на града. Едната с Андроклос, който стреля по глиган, друга - Дионис в церемониална процесия, а трета - амазонките. Четвъртият фриз изобразява бог Аполон и богинята Атина.

 

Всичко това е математика и геометрия! Днес нашите деца казват за какво ни е математика и геометрия, ако аз умея да броя пари и да изчислявам пари? Значи достатъчна ми е тази математика, но всичкото строителство, всичко около нас, всичко това е математика! Ако тази арка, която виждате, не е изчислена правилно, тя няма да издържи дълго време! А този камък, на който е разположена богинята Тика, се нарича ключов камък, той държи тази арка, ако го махнете, цялата арка ще рухне!

Гюлюмсер Хисарджък