Ела в...

"Ела в..." Ефес, Турция

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Ефес бил град от времето на неолита, но придобил славата си по време на Римската империя, като столица на Мала Азия. Като вторият по важност град в Римската империя, Ефес се разраства и просперира. През цялата история Ефес е преживял множество атаки и е сменял ръцете си много пъти между завоевателите. От деня на основаването си Ефес украсявал мечтите на крале и императори, търсещи богатство и престиж. Елате с мен, за да разгледаме заедно архитектурното чудо, което всяка година посещават милиони туристи от целия свят.

Круизът ни пристига в един от най-големите и космополитните турски курорти Кушадасъ около обяд. Пристанищният град, разположен на брега на Егейско море, е един от най-посещаваните в Турция. В превод Кушадасъ означава „птичи остров“. Пясъчни плажове, вериги хотели, улици, пълни с кафенета и ресторанти.

Градът е разположен съвсем близо до античния Ефес – прочутата туристическа атракция, която привлича любопитните погледи от векове. Наш гид в приказния свят на древния град ще бъде Гюлюмсер, в превод усмивка, и наистина усмивката ѝ не слизаше от лицето през цялото време.

 

С усмивки ви чакаме тук, в Древния Ефес, с голямо удоволствие да ви разкажем за любимия ни град! С какво можете да го запомните и с какво той е незабравим? Първо с размерите и състоянието, в което е в момента! Със своето величие страшно привлича и впечатлява даже и без екскурзовод, но с екскурзовод е много по-интересно, защото с много интересни легенди и философски мъдрости ще се срещнете тук. Има един такъв израз – целият свят е тук, а вие къде сте?!

Гюлюмсер Хисарджък

Ефес бил древен пристанищен град, чиито добре запазени руини са в съвременна Турция. Някога бил най-важният гръцки град и най-важния търговски център в средиземноморския регион. Преживял е множество атаки, като е попадал в ръцете на различни завоеватели.

Според легендата йонийският принц Андроклос основал Ефес през 11 век пр.н.е. Андроклос се обърнал за напътствие към оракулите в Делфи, къде да основе ново гръцко селище. Те му предрекли, че глиган и риба ще му покажат новото място. На път в търсене на новия град, спрял да приготви храна на открит огън. Една от рибите, които пържел, изхвърчала в съседните храсти, а искра ги подпалила. От тях изплашено изтичало диво прасе. Сетил се принцът за думите на гадателите и на същото място основал Ефес!

С течение на времето гръцката и местната анадолска култура се смесват и си оказват влияние. В хода на историята културният синтез продължава да бъде повлияван от други цивилизации. След 500 години йонийско управление градът е нападнат от лидийския крал Крез. Персийското нашествие слага край на неговата власт, а след това Александър Велики побеждава персийските сили и влиза в града през 334 г. пр.н.е. След това Ефес преминава към ръцете на командира на Александър – Лизимах. Стратегическото географско местоположение е причината, поради която Ефес привличал толкова много внимание.

 

Както във всеки римски град, когато попаднете, влизайки в града, веднага се оглеждате, а къде е банята? Защото във всеки римски град, на входа, непременно са строили римски бани! Това, което виждате пред вас е римска баня! Защо, защото преди не е имало такъв комфорт, който имате в момента! Хората, години, месеци, пеша, на камили, на магарета, са се движили, за да дойдат и посетят този свещен град! В какъв вид, с какви болести? За да не се заразят жителите на града, първо в банята, на 70 градуса в сауната, тялото да се почисти, на 100 градуса да прикипи тогата си. Тогата е римската дреха, знаете. След което вече в града могат да се поразходят! Така че ние днес ще пропуснем банята, с днешната карантина всъщност са правили преди години по същия начин!

Гюлюмсер Хисарджък

По време на римското управление Ефес достига своята слава. Предполага се, че населението му надхвърляло 250 хиляди жители. Блестящи бели мраморни улици и прилежащи портици и магазини, две агори, масивен театър на открито, завладяваща библиотека на Целз, правителствени сгради, огромни комплекси от бани, къщи на елита, украсени с деликатни мозайки и фрески, мраморни статуи, фонтани и други останки са свидетели на някогашната блестящ Ефес.

 

Този град е просъществувал 900 години! От 3 век до 6 век в нашата ера. Неговият пик е бил първи, втори и трети век, когато Рим е бил много силен! И всичко, което ще видим в града е от римския период! През същото време, през тия 300 години пък за ранното християнство е бил много важен период, това е времето, когато християните бавно, незабелязано, но постоянно са се увеличавали! Имало е римски императори, които жестоко са преследвали и убивали всички християни! През този период християните не са се отказвали от своята вяра и са продължавали да се множат. И след 300 години ранно християнство, вече толкова много християни, че Константин е приел християнството като официална религия. И това е една от причините, градът да губи своето значение, защото вече новият център на цивилизацията, на религията, това било Константинопол с християнството и започнала вече да се развива Византия! След това този град вече се е посмалил, че след 6 век е останал изцяло под земята. После 1400 години започват да го разкопават! Събудили са го археолозите. 30 години са продължили интензивните разкопки, това което сега ще видим е само центърът на града! Там, където са били богатите хора, там, където има повече мозайка и там, където има мрамор! Не ме питайте къде са живели бедните хора? Защото бедните хора след себе си следи не оставят, за съжаление! Само там, където е центърът и богатата част на града е разкопана!

Гюлюмсер Хисарджък