Ела в...

"Ела в..." Иракли

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Черноморско ароматно утро. Слънцето гали с лъчите си близо 3-километровата плажна ивица на защитената местност Иракли. Вълните къпят финия златист пясък. Водата е кристално чиста, в нея често се виждат делфини. Стъпваш по мекия пясък и се наслаждаваш чудната природа, която ти прави компания в ранни зори.

Очарователно и красиво кътче, заобиколено от красива, гъста и прохладна гора. Устието на река Вая придава още по-голяма привлекателност на мястото. Десетки видове птици, костенурки, влечуги, насекоми и растения красят райското местенце.

Иракли и плаж Вая се намират на 7 километра северно от живописното село Емона, на около 10 километра от курортното градче Обзор и на 30 от старинния Несебър. Съвсем наблизо е и скалният нос Емине – най-източната част на Стара планина. Пътят до носа е изключително разбит, но усилията си заслужават, предвид гледките, които ви очакват.

Почти отвесната 60-метрова скала на носа е заобиколена от стотици подводни и стърчащи над водата скали, пръснати в плитката вода. Морето около Емине е изключително опасно, затова моряците заобикалят мястото отдалеч. А морски фар ги предупреждава за опасността, ако се приближат твърде близко до брега.

Според легендата пазач на фара някога бил стар моряк, който живеел с единствената си дъщеря. Суровото море я направило силна и смела. Веднъж, в страшна буря, тя спасила давещ се моряк-корабокрушенец. Той се влюбил в девойката. На раздяла обещал да се върне, но не спазил дадената дума. От сутрин до мрак красавицата чакала своя любим.

Историята няма щастлив край. Обезумяло от отчаяние, момичето се хвърлило в морската бездна, а вълните станали пурпурно червени. И днес по изгрев морската вода се обагря в червено и напомня за излъганата любов на девойката.

Иракли привлича с красотата си хиляди туристи всяка година. Крайбрежието е осеяно с малки заливчета с тюркоазени води. Широката плажна ивица е широка, а в най-желаните летни месеци не може да се говори за пренаселеност.

От плаж Вая посока защитената местност Смриките са разположени няколко живописни заливчета. Това, в което се влюбих от пръв поглед е Шабловият кой. Цяла шепа с оттенъци на синьото. Гледката отвисоко към морската шир е великолепна.

След толкова дълги преходи огладнявам. А гладна мечка хото не играе. Избирам да хапна в препоръчания ми ресторант на метри от плаж Вая, където готви младият шеф Норис Каспарян.

Шеф Норис ме посреща в кухнята му, за да ми покаже майсторските му гурме гевезелъци. Започва с приготвянето на комплимент, който гостите като мен получават преди хапване. Тази неповторима красота е гьоза с бавно готвено агнешко, пресни билки, кимчи и крем от пушен артишок. Впечатление ми прави старанието, което шеф Норис показва през цялото време. А плейтването и украсата на чинията са направо зашеметяващи. Голямата част от продуктите се отглеждат в собствената градина на ресторанта, която шеф Каспарян посещава всеки ден. От нея откъсва свежи зеленчуци, като домати, краставици, тиквички, картофи, лук и чесън, билки, подправки и даже цялата украса, която използва за аранжиране на готовите ястия.

Дори медът, който се използва за добавка към чая, за голяма част от продуктите към закуската или за ястията за обяд и вечеря, също се произвежда на място от 21 кошери с пчели.