Политика

Изследване: 70% от ромите ще гласуват в неделя

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева

70% от ромите ще гласуват в неделя, а всеки трети вече е решил за кого ще даде вота си. Това сочат данните от проучване на движение „Постоянна ромска конференция“. Резултатите показват още, че половината от ромите гласуват с машина.

Едва 20% от ромите гласуват с хартиени бюлетини, повечето от тях не се страхуват от машинния вот, казва социологът Алексей Пампоров.

Ромската общност е с по-млада възрастова структура. В изследването проварявахме и харакетристика мъже, жени, възраст, доходи. И всъщност онези, които се страхуват са по-възрастни хора, в квартали, които има миграция в чужбина и в кварталите са останали само възрастни хора.

Алексей Пампоров, Институт по философия и социология при БАН

Обект на изследването е и купуването и продаването на гласове сред ромите.

"1/5 от тези квартали има регистрирани такива случаи, политици, които се опитват да предлагат на хората и не са ромите онези, които отиват и казват дайте ни пари, а са едни политици, които влизат в квартала", посочва Пампоров.

Предизборните кампании не достигат до ромските квартали, но въпреки това гласуват много голяма част от ромите.

Политиците не обхождат ромските квартали и не провеждат никаква капмания, въпреки това ромите се интересуват от политика, те се информират от традиционните медии, ромската общност гласува напук на всички митове, че нашата общност не се интересува от политически партии.

Милена Михайлова, член на „Постоянна ромска конференция“

В ромския квартал „Христо Ботев“ част от избирателите имат решение за коя партия да гласуват на 2 октомври.

"Нормално да гласувам, да си дам своя вот, защото живея в тази Република България. Имам впечатления към дадени партии, симпатизант съм на няколко, но от всички тези няколко към една ще се обърна, ще си дам вота", казва Пламен, жител на ромски квартал.

"Прекалено много сме, лошото е, че нас ни бутат във всякакви посоки и има хора, които не са образовани и просто трябва да има някакво впечатление, че ние не сме само роми, а сме и хора и имаме и малко образование и акъл в главата и виждаме как корупцията съсипа държавата", заявява друг жител на квартала.

Според проучването около 30% от ромите не гласуват, защото нямат лични карти.