Политика

Военният министър: Има заплаха българите с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани

От Euronews България Euronews България

Премиерът Гълъб Донев свика Съвета за сигурност към Министерски съвет, за да бъдат взети конкретни решения и страната ни да бъде готова за реакция във връзка с войната в Украйна.

Преди заседанието военният министър отново заяви, че преки заплахи за националната сигурност от въвличането на България в конфликт няма.

Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Разбира се, че има такива.

Димитър Стоянов, министър на отбраната

Стоянов каза още, че има заплаха българите, намиращи се на територията на Русия и притежаващи двойно гражданство, българско и руско, да бъдат мобилизирани.

Началникът на отбраната адмирал Ефтим Ефтимов също потвърди, че пряка военна заплаха към настоящия момент спрямо България няма.

Предприели сме всички мерки в национален и коалиционен мащаб. Мисля, че на този етап са напълно адекватни. Продължаваме изпълнението на задачите. От началото на годината с по-голямо напрежение редица мероприятия най-вече по засилване на охрана, наблюдение и ранно предупреждение.

адм. Ефтим Ефтимов, началник на отбраната

По думите на адм. Ефтимов военнослужещите изпълняват много отговорно и професионално задълженията си, но е въпрос на ресурси.

„Затова трябва да се мисли дългосрочно“, каза още той.