Икономика

Грегоар Вердо: Краят на цигарите е възможен - с алтернативи и иновации, а не със забрани

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Грегоар Вердо – Старши вицепрезидент „Връзки с обществеността“, Филип Морис Интернешънъл. Интервю на Георги Карамфилов.

Георги Карамфилов, Euronews Bulgaria: По време на панела говорихте много за държавните регулации и ми е интересно да разбера дали според Вас тези регулации трябва да бъдат под формата на ново законодателство или изменения на съществуващото законодателство. Защото ние в България например направихме подобен опит в друга сфера с намаляване на ДДС и това не даде резултат. Ново законодателство ли е необходимо за бездимните продукти като алтернатива за пълнолетните пушачи или трябват изменения на съществуващото законодателство?

Грегоар Вердо: Правилният въпрос според мен е какво може да се направи. Но преди да говорим за това какво може да се направи, трябва да знаем каква е ситуацията в момента. България е сред държавите, в които за последните 20 години тютюнопушенето намалява с бавни темпове т.е. става дума за немалка част от пълнолетното население на България, които пушат всеки ден и техният брой показва, че нещо трябва да се промени. И Вашият въпрос е съвсем на място – какво трябва да се промени? В България има добро данъчно законодателство относно алтернативите на пушенето и техният пазар много бързо, само за две години, нарасна до 8.5% от общия пазар на никотинови изделия. Но това не е достатъчно и аз мисля, че правилният въпрос е какво може да се направи, така че тези продукти да бъдат напълно достъпни за потребителите в България.

Г.К.: Хипотетично Вие бихте ли консултирали например правителствени агенции или дори парламентарните групи на мнозинството в парламента, ако те решат да въведат изменения на действащото законодателство или да приемат ново?

Вердо: Разбира се. Ние сме отворени за диалог с правителствата и парламентарните групи.  Смятаме, че подобна дискусия трябва да се води по прозрачен и много прагматичен начин, защото това не е само идея, не е научна фантастика, това е нещо, което вече се случва в редица държави. Недалеч от България две централноевропейски държави, Чехия и Словакия, постигат сериозни резултати в намаляването на тютюнопушенето. Именно тези неща трябва да се обсъдят открито със служителите на правителството.

Г.К.: Като стана дума за това, ще отбележа, че България е една от държавите, където се въвеждат много строги ограничения, независимо дали за пушене, за наркотични вещества като марихуана или други неща. Както Вие казахте, подходът е „Спри или умри“. Как работите с държави, където регулациите са наистина много строги и сурови? Как ги убеждавате, че това не е правилният път и не работи? Как им представяте данните, които представихте на мен?

Вердо: Много е просто. Нито една държава в света не е успяла да сложи край на цигарите чрез забрани или строги ограничения, като например извънредно високо данъчно облагане. Това е защото забраните не дават резултат, особено що се отнася до нещо, което е толкова широко разпространено и познато в обществото като цигарите. Преди малко говорих с един журналист от Южна Африка и стана дума за забраната на цигарите, която южноафриканското правителство въведе по време на първия локдаун за COVID през 2020 г. Само за няколко дни след това организираната престъпност завзе целия пазар. Така че решението не е хората насилствено да се откажат от цигарите. Трябва да се отнасяме с уважение и разбиране към тях, и да им предложим алтернативи по начин, който ще ги улесни да спрат цигарите относително безболезнено. И пак ще кажа, това е възможно.

Г.К.: И все пак, ако изложите този аргумент в България например, някои политици и активисти ще Ви кажат, че ако регулациите бъдат облекчени, това ще увеличи пушенето сред непълнолетните, а ние имаме такъв проблем в България. Как ще оборите този аргумент?

Вердо: Това е много важна тема и ние, като индустрия, сме напълно готови да си сътрудничим с правителството, за да се намерят решения на този проблем, като той не може да се премахне на 100%, но може да се намали в огромна степен с прилагане на подходящите мерки, като механизми за удостоверяване на възрастта, контрол в търговските обекти и пр. Тук говорим и за отговорен маркетинг. Ние, като компания, съвсем ясно посочваме, че бездимните изделия, които предлагаме на пазара, са предназначени за пълнолетни пушачи, които не могат да спрат да пушат. Това е посочено на нашия уебсайт и във всички наши комуникационни материали. И в този смисъл ние сме готови да работим ръка за ръка с правителството, за да избегнем това нашите продукти да доведат до пропушване сред младежите.

Г.К.: И един последен въпрос отново за законодателството. Как трябва да изглежда то? Можете ли да дадете пример за добри практики, които сте виждали да се прилагат в Централна Европа или другаде, които могат да станат част от подобен законодателен акт?

Вердо: Една от най-добрите практики, за които се сещам, а тя е добра, защото е насочена към хора, които обществото маргинализира, е от Нова Зеландия. Нова Зеландия, която се намира на другия край на света, но въпреки това решението на правителството да предложи алтернативи на цигарите на Маорите е нещо много важно, защото то показва, че прекратяването на тютюнопушенето не трябва да е само за богатите, за хората с достъп до информация и за тези, които имат достъп до по-добри варианти. Тази инициатива започна в Нова Зеландия, но вече се пренесе и в Европа. Последните новини са от Обединеното кралство, където миналата година министърът на здравеопазването предложи електронните цигари да се изписват с рецепта и да се покриват от здравната каса. Според нас има и по-лесни начини да се осигури достъпност от това да трябва да ходиш на лекар, но в основата си идеята алтернативите да станат по-достъпни за всички пушачи е от съществено значение. И ако ми позволите да допълня, в случая с България, където 60% от пушачите живеят извън големите градове, това е наистина много важно.