Свят

Байдън приветства и подкрепя историческите кандидатури на Швеция и Финландия в НАТО

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
Biden

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства сърдечно и подкрепя с всички сили историческите кандидатури на Финландия и Швеция в НАТО. Това се казва в комюнике, публикувано от Белия дом, предаде Франс прес.

"Докато техните молби за членство в НАТО се разглеждат, САЩ ще работят с Финландия и Швеция, за да останат бдителни срещу всяка заплаха срещу нашата обща сигурност и за да обезкуражат и се противопоставят на всякаква агресия или заплаха от агресия", се допълва в текста.

В него се подчертава още, че Вашингтон и неговите съюзници имат намерение да съхраняват мощното военно присъствие в региона на Балтийско море и да провеждат учения там, предаде ТАСС.

Байдън ще приеме утре в Белия дом премиерката на Швеция Магдалена Андершон и президента на Финландия Саули Нинисьо. Днес той заяви, че "е нетърпелив да работи с американския Конгрес и с американските съюзници от НАТО, за да може Финландия и Швеция да влязат бързо в най-солидния алианс за отбрана в историята".

Двете страни внесоха молбите си за членство днес, но Турция, която в качеството й на член има право на вето по въпроса за разширяване на алианса, се обяви днес против започване на присъединителни преговори. С изключение на Анкара останалите страни членки на НАТО с ентусиазъм посрещнаха двете кандидатури.