Европа

Адвокатът на Овсянникова пред Euronews Bulgaria: В Русия на практика тече пълна мобилизация

От Euronews България Euronews България

Международната общност вече безусловно показа на Русия решимостта си тези референдуми да не бъдат признати. Причината е очевидна – те преминаха в разрез с международните стандарти за провеждане на референдуми. Те преминаха под дулата на автомати, затова няма основания според международното право да бъдат признати тези територии за руски.

Това заяви в интервю за Euronews PrimeTime руският юрист и адвокат на журналистката Марина Овсянникова – Дмитрий Захватов. 

По думите му в момента Русия е най-санкционираната държава в света, изпреварвайки по този показател дори Северна Корея и Иран.

Захватов е категоричен, че международната общност ще продължи да противодейства чрез непризнаването на тези територии.

Правителството на САЩ вече обяви, че ще продължи да финансира Украйна, ще продължи да предоставя на Киев оръжия и няма да протестира използването на това въоръжение срещу новоокупираните територии, дори ако те от гледна точка на руските закони се считат за част от Руската федерация.

Дмитрий Захватов, руски адвокат

Руският юрист обясни, че анексирането на украинските територии е доста сложен конституционен процес.

Преди да бъдат признати за руски тези територии, трябва да се произнесе Съветът на Руската федерация, Държавната дума, а след това ще трябва да бъдат внесени поправки в Конституцията, които да бъдат отразени новоприсъединяващите се територии. Чак след като тези поправки са вписани, на територията на Русия ще се счита, че тези области са присъединени към страната“, разясни той.

По думите му това ще отнеме около месец и половина, но интензивността на ситуацията предполага, че е напълно възможно това да са случи и за три седмици.

Захватов подчерта, че не познава нито един човек, който реално подкрепя присъединяването на тези територии.

Просто Владимир Путин има нужда да представи пред населението си поне някакви успехи. Такива в икономиката няма и затова започна тази война. Населението на Русия е в шок.

Дмитрий Захватов, руски адвокат

В момента тече мобилизация. Залавят хората по улиците, връчват им повиквателни. Полицията стои дори в метрото и от там издава повиквателни. Мъжете са изпращани във военните комисариати без подготовка. Заминават за фронта без никаква екипировка. Хората са притеснени най-вече от това, а не се вълнуват толкова от присъединяването на нови територии към Русия“, категоричен е адвокатът.

По неговите думи не е важно дали Русия официално признава, че е във война с Украйна.

Важното е, че хората го знаят и разбират, че Русия се намира в състояние на война с Украйна. Това мога да ви кажа със сигурност“, подчерта той.

Захватов посочи, че приетите миналата седмица от Държавната дума поправки в Наказателния кодекс касаят само военнослужещи, които вече са призвани и се намират в редовете на руската армия, а не се отнасят до гражданите на Русия, които подлежат на мобилизация и които все още не са прекрачили прага на военните комисариати и не са призвани за военна служба.

Според Захватов на практика в Русия в момента тече пълна, а не частична мобилизация.

Причината е, че според руските закони обявяването на частична мобилизация се прави по определени критерии. Описва се кои категории лица могат да бъдат призовани на военна служба, кои не могат. Има възрастови ограничения, териториални ограничения. Публикува се броят на хората, които подлеждат на мобилизация. Нищо от това не фигурира в указа на президента на Русия. Там пише просто "частична мобилизация", но няма никакви критерии за нея. Изводът ми е, че указът фактически предвижда пълна мобилизация“, коментира той.

Целия разговор вижте във видеото.