Европа

Валерий Тодоров, журналист: Твърдото лоби притиска Путин за по-решителни действия в Украйна

От Euronews България Euronews България

Във всеки един етап на тази безсмислена война е необходимо да се сондират възможностите да се преговаря, защото колкото по-нататък се върви с ожесточаване на конфликта, толкова по-голям е залогът и толкова по-големи са тежестите, които след това ще се стоварват върху всеки опит да се намери разумно решение.

Това заяви е ефира на Euronews PrimeTime журналистът Валерий Тодоров – бивш кореспондент на БНР и БНТ в Москва.   

„Твърдото ядро в руската политика, което стои зад тази война, изцяло подкрепя позицията, че това са руски територии“, коментира Тодоров последните събития около т.нар. референдуми в окупираните украински земи.

Присъединяването на тези територии обаче няма да е толкова лесен акт, защото това е свързано и с промяна на руската конституция, където са изброени всички субекти на федерацията, посочи Тодоров.

Той припомни, че в своята реч за мобилизацията Путин говори за „Новорусия“ в контекста на окупираните украински територии, тоест претендира за историческо право върху тези земи, което по думите на Тодоров създава опасен прецедент.

Присъединяване на територия, както се случи с Крим и сега с четирите области, създава прецедент, който може да бъде използвани след това и от други държави. Естествено, да се опитваш да отвоюваш нещо от ядрена сила носи риск. Не бива да се подценяват факторите, които тласкат към крайности руския лидер.

Валерий Тодоров, журналист

Според Тодоров заплахата от използване на ядрено оръжие от Русия не трябва да бъде подценявана.

„Путин няма избор. В момента твърдото лоби го притиска, като го упреква, че действията в Украйна не са достатъчно решителни. От друга страна либералното лоби беше първо размито, второ раздробено, а част от тях се изнесоха и извън Русия. Политическите партии на практика нямат особена роля. Гражданските сдружения, поне тези, които получаваха финансиране от чужбина, бяха обявени за чуждестранни. Социалните мрежи са изцяло под контрола на правителството. Какво очаквате да се случи?“, коментира журналистът актуалната обществено-политическа ситуация в Русия.

„Единственото, което може да се случи, е евентуален дворцов преврат, т.е. преврат в рамките на елита, който много трудно може да стане“, посочи Тодоров.

Той не очаква обявената частична мобилизация да окаже влияние на войната в близките седмици, но прогнозира нагнетяване на общественото мнение в Русия.

„Въпреки милитаризираното съзнанието на руското общество, това вече се превръща в личен проблем – социален, икономически, политически. Същото важи за бизнеса. Путин в един момент като президент ще трябва да избира между общественото мнение и ястребите в руската политика, поглеждайки с друга перспектива в личен план и спрямо Русия като държава, която се оказа агресор в тази нова война“, подчерта Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото.