Европа

Андрей Захаров, руски журналист: Путин блъфира за ядрените оръжия

От Euronews България Euronews България

Путин винаги е говорил, че няма да има война, а война имаме. Винаги е говорил, че няма да имаме мобилизация, а имаме. Сега той говори, че ще използва ядрено оръжие, но това е блъф. Той обича луксозния живот и иска да живее дълго. Той не изглежда като човек, който иска да умре.

Това заяви за Euronews PrimeTime руският журналист от BBC (БиБиСи) Андрей Захаров.

„Това е заплаха от неговата страна, обаче е важен отговорът на американците отпреди два дни, който е бил много строг“, подчерта Захаров.

Според него използването на ядрено оръжие отстрана на Русия ще въвлече НАТО още повече в конфликта, не само с оръжие, но вероятно и с войници.

Ние виждаме в какво състояние е руската армия – в много лошо. Никой не очакваше да е толкова лошо.

Андрей Захаров, руски журналист

„Аз не вярвах, че Путин ще обяви мобилизация, защото за него беше важно тази война да не е в Русия, а някъде в „бивша колония“. Сега война има във всеки дом. Това е голяма промяна“, подчерта руският журналист.

Той посочи, че има доста хора в Русия, които остават покорни, но има и такива, които напускат или протестират.

Имаше обществен договор с Путин – той се занимава с политиката и не се бърка в личния живот на хората. Сега този договор е нарушен, той вече не работи. Това е радикална промяна.

Андрей Захаров, руски журналист

Той не смята, че в Русия ще бъде въведено тотално военно положение, но очаква обявяването на „контратерористична операция“ по подобие на тази по време на войната в Чечения от края на миналия век.

„Тези референдуми няма да кажат никакво влияние на войната. Западът ще продължи да помага на Украйна с оръжие“, посочи Захаров.

Според него има само един път и това е Украйна да продължи контранастъплението си.

Целия разговор вижте във видеото.