Европа

В Испания се обединяват в т.нар. "енергийни общности"

От Euronews България Euronews България

В Испания все повече домакинства се обръщат към слънчевата енергия. Заради високите цени на електричеството и газа се наблюдава бум на соларните панели. Хората се обединяват в така наречените енергийни общности. Според изчисленията - домакинствата могат сами да покрият половината от потреблението си.

Иберийската държава е известна с многото слънце. Така че е съвсем логично повечето домакинства да започнат да разчитат на слънчевата енергия.

Имаме 200 нови системи само за две години. Това е резултат от нашите общи усилия: обединихме сили, работихме заедно и преследвахме интересите си.

Мануел Руис

„Заедно“ е ключовата дума. Хората тук са се обединили в така наречената енергийна общност. Това е възможно благодарение на новите закони. Те регулират генерирането на енергия с съвместно управлявани слънчеви панели.

Така нареченият "слънчев данък", който испанците трябваше да плащат за самостоятелно използвана слънчева енергия, беше премахнат преди четири години.

Имахме нещо като слънчева фобия. Страхувахме се от слънцето, от слънчевата енергия, хората не бяха склонни. С последните промени в закона очакваме бум на слънчевата енергия за домашна употреба.

Лаура Рамос

Според изчисленията - домакинствата в слънчева Испания могат сами да покрият половината от потреблението си на електроенергия. Тук, в Роза Люксембург дори говорят за сметка за ток от нула евро.