Европа

Затвори под земята: Съмнения за изтезания в наскоро освободен град в Украйна

От Euronews България Euronews България

Студени и тъмни килии, следи от изтезания и много обезпокоителни въпроси. Подземни затвори като този в малкия град Шевченкове, продължават да бъдат откривани в освободените райони в Харковска област. Прокуратурата е започнала разследване в търсене на отговори.

Намерихме потвърдени доказателства за извършени изтезания. Тук са били измъчвани цивилни граждани, както и руски дезертьори.

Роман Олександрович, прокурор

По думите на прокурор Олександрович причината за задържанията е била отказ от сътрудничество на Руската федерация.

Не е ясен нито броят на затворените в тези подземни килии, нито тяхната съдба. Но някои местни жители са изчезнали без никой никога повече да ги види.

Мъж, който караше колата си, показа украинското знаме на руските войски. Те го спряха и произведоха изстрели във въздуха. Качиха се в колата при него и тръгнаха. Не знаем къде е сега.

Константин

Успешната контраофанзива на украинската армия от началото на месеца, хвърли светлина върху това какво се е случило в Харковска област, докато тя е била окупирана от руските войски. Открити бяха не са подземни затвори.

10 дни след откриването на стотици гробове в гора в Изюм, украинската армия се натъкна на предполагаем масов гроб с над 100 тела в град близо до границата с Русия.