Добро Утро, Европа

Заради войната: Тежката индустрия в Украйна е в криза

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Заради войната украинската стоманодобивна индустрия е в криза. По данни на Киевския университет по икономика, към септември, 420 украински индустриални предприятия са засегнати от войната - с приблизителна загуба от около 30 милиарда долара.

Този стоманодобивен завод и мина за желязна руда в Криви Рог, родният град на Володимир Зеленски, някога са били в основата на тежката индустрия на Украйна.

От началото на войната производството е на заден план - само една от четирите пещи все още работи.

 

Производството е доста под предвоенните нива. Произвеждаме 20, може би 15 процента в сравнение с преди. Добивът е спрян напълно до края на октомври.

Артьом Филипиев

От 22 000 служители около 2000 се бият в украинската армия, а 17 са убити. Компанията, която изнася 85% от продуктите си, също се бори с логистични проблеми и рязко увеличаващи се транспортни разходи.

 

Страхът винаги е тук. Хората отиват на война, за да ни защитят, ние трябва да им помогнем по някакъв начин. Ние също защитаваме страната си с нашата работа. Някои хора трябва да се бият, други трябва да печелят пари за куршуми, униформи и данъци.

Григорий Лимоненко

По данни на Киевския университет по икономика, към септември, 420 украински индустриални предприятия са засегнати от войната - с приблизителна загуба от около 30 милиарда долара.