Политика

Иван Костов представи "своето политическо завещание"

От Euronews България Euronews България
Ivan Kostov Снимка: Euronews Bulgaria

Това е моето политическо завещание, аз така приключвам. Оставям тази книга, защото се надявам да е полезна.  

С тези думи Иван Костов представи книгата си „Политиката отвътре“ в зала 3 на НДК.

 

Много бих се радвал, ако тя предизвика обществен дебат. Ако демократичната общност, от която имам честта да съм част, се нуждае от този дебат. Защото в момента българските политици не дебатират. Те вещаят.  

Иван Костов

В книгата той разказва от първо лице за опита, грешките, решенията и постиженията си на премиерския пост от 1997 до 2001 г. И дава своя отговор на въпроса защо преходът в България не се получи точно както обществото си го представяше.  

Ако оставим настрана многобройните му названия, преходът е разрушаване на комунистическия тоталитарен режим. Премахване на всичките му рецидиви и осъществяване на цялостна смяна на политическите, икономическите и социалните отношения в страната. Изграждането им по западноевропейски образец. Това още не е направено. В този смисъл политиката на прехода наистина е виновна, защото не е постигнала крайните си цели. Реформите бяха силно забавени, спорадични и непоследователно приложени. Бяха измествани от периоди на реставрация и извращаване.  

Новото, така или иначе, рано или късно, ще се наложи. Но е наложително да се подчертае, че бедите ни са следствие на многократните връщания назад.  

Преходът не е време, което така или иначе ще отмине. Преходът е път, смътен и неясен за хората, но трябва да се извърви начело с политици“, гласи откъс от „Политиката отвътре“. 

По време на представянето недвусмислено стана ясно, че главен виновник за това според Костов е влиянието на Путинова Русия в България. Бившият премиер обаче завърши оптимистично с прогнозата, че войната ще отслаби неимоверно и безвъзвратно влиянието на Кремъл както у нас, така и в Европа.  

"Политиката отвътре" е втората издадена книга на бившия министър-председател след "Свидетелства за прехода".