Бизнес

Шолц посети Персийския залив и договори доставки на газ

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Германският канцлер Олаф Шолц направи обиколка в Персийския залив, като посети Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар. Усилията му бяха насочени в търсене на алтернативни доставчици на гориво, така че Германия да не бъде зависима от един. Така беше постигнато споразумение с Емирствата, които ще осъществят първата си директна доставка на дизел за Германия този месец и ще осигури до 250 хиляди тона дизел месечно през 2023 г.

Германският канцлер Олаф Шолц направи 2-дневна обиколка в Персийския залив. Той посети последователно Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар, а целта на пътуването му беше да се потърсят нови споразумения с различни арабски държави, които да помогнат за справяне с енергийната криза в Германия.

Обединените арабски емирства и Германия подписаха в Абу Даби споразумение, което предвижда тази страна от Залива да достави през тази и следващата година на Берлин втечнен природен газ и дизел. Споразумението предвижда директна доставка доставка на 250 000 тона дизел месечно през 2023 г. Съгласно документа, Емирствата ще осигурят втечнен природен газ, който ще бъде доставен в края на 2022 г. и използван за пускането в експлоатация на германския плаващ терминал в пристанището на Северно море "Брунсбютел".

Германският лидер започна от Саудитска Арабия обиколката си в държави от Залива с надежда да сключи нови енергийни сделки, които да заменят руските доставки и да облекчат енергийната криза, предизвикана от инвазията на Москва в Украйна. По време на визитата си в Абу Даби Шолц подчерта, че е много важно да не се разчита на един енергиен доставчик, а на възможно най-много.

 

Постигнахме напредък по цяла поредица от проекти, които сега се отнасят до производството на дизел. Имаме проекти за втечнен природен газ. Ще се съсредоточим върху много различни региони, които ни дават възможност да гарантираме енергийната си сигурност. В този процес няма да станем отново зависими от един доставчик. Това със сигурност няма да ни се случи отново.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

ОАЕ разполагат със седмия по големина запас от природен газ в света. По време на посещението си канцлерът заседи дърво в мангров парк и по този начин символично отдели внимание и на околната среда. По-късно Шолц посети и за, богата на газ Катар и се срещна с емира Тамим бин Хамад Ал Тани.

Германия, която доскоро беше силно зависима от Русия по отношение на природния газ, започна да се стреми да разнообрази доставките си на енергоносители след началото на руската инвазия в Украйна. Правителство се опитва да откаже най-голямата европейска икономика от руския петрол, въглища и газ.