Свят

Насилие и репресии в Иран: Призиви за край на моралната полиция и носенето на хиджаб

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Повече от 40 души са убити при продължаващите демонстрации в Иран, заради смъртта на млада жена, нарушила правилата за носене на хиджаб. Силите за сигурност и протестиращите прибягват към все по-голямо насилие. На този фон иранския президент се закани да засили репресиите срещу демонстрантите. А опонентите му поискаха прекратяване на дейността на нравствената полиция.

Повече от 40 души са убити в Иран от началото на протестите, след обявяването на смъртта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември в полицейски участък в столицата Техеран. Засега обаче няма официално потвърждение на тези данни. Силите за сигурност потушават протестите в Иран все по-агресивно и все по-често се чуват изстрели, разказаха очевидци. Освен лозунга "Смърт на диктатора!", протестиращите скандират още, че по-скоро ще умрат, отколкото да продължат да търпят унижения.

На фона на нестихващото напрежение, иранският президент Ебрахим Раиси обеща да засили репресиите срещу протестиращите и продължаващите антиправителствени демонстрации. По думите му „Иран трябва да се справи решително с тези, които се противопоставят на сигурността и спокойствието в страната. Полицията извършва мащабни арести на стотици протестиращи и е открила огън по недоволните в Техеран.

Протести има и в много европейски градове. Няколкостотин иранци, живеещи във Франция, и активисти за правата на човека се събраха в Париж, за да протестират срещу репресиите на иранските власти срещу демонстрациите.

 

Днес сме тук заради жените-революционерки от Иран. От няколко дни жените-революционерки в Иран се борят срещу Ислямската република, насилствена и милитаристична система. Тук съм с моя приятел Мардо и си бяхме обръснали косите в подкрепа на революционните жени на Иран и от цял свят.

Еркан Джан Акташ, активист за правата на човека

Подобни протести бяха проведени и в шведската столица Стокхолм, където според националната статистика от 2021 г. в скандинавската страна живеят около 83 000 иранци.

 

Издигаме лозунги, говорим и се опитваме да се свържем с политиците в Швеция и други страни, това е единственото нещо, което можем да направим тук. Толкова ми е тъжно, че не мога да бъда с моите сестри и братя в Иран, които вече повече от девет дни са изправени пред диктатурата и просто продължават да се борят.

Роя Абди, студентка по инженерство

В същото време Основната реформаторска партия в Иран призовава да се сложи край на задължителния дрескод за жените, който е в сила от 1983 г. "Съюз на ислямски Иран" призова за прекратяване на дейността на нравствената полиция, натоварена с прилагането на кодекса. Партията призова властите да "подготвят необходимите правни елементи за отмяна на закона за задължителния хиджаб". Съгласно сега действащия закон, всички жени, независимо от вярата или националността си, трябва да покриват косата си със забрадка на обществени места. В продължение на десетилетия кодексът е широко заобикалян, особено в големите градове, но периодично се стига до репресии. 

Сегашните протести са най-големите в Иран след тези от 2019 г. срещу цените на горивата. Тогава при потушаването на масовото недоволство бяха убити около 1500 души, сочат данни на Ройтерс.