Свят

Протестите в Иран: Разрастват се гневът и недоволството от смъртта на млада жена

От Euronews България Euronews България

И през нощта срещу събота продължиха протестите в редица градове на Иран заради смъртта на 22-годишната Махса Амини при арестуването ѝ от нравствената полиция.

Младата жена бе задържана на 13 септември за предполагаемо свободно носене на хиджаб, което нарушава обществените правила, изискващи жените да ходят забрадени на обществени места. Амини почина в полицейския арест, 3 дни след задържането си, а властите заявиха, че е получила инфаркт.

Семейството ѝ оспори тази констатация.

Любителски видеоклипове в социалните мрежи показват как силите на реда стрелят по демонстранти. Протести има в повече от дузина градове. Данните за жертвите са противоречи, те са между 11 и 26.

Иранският президент Ебрахим Раиси сравни протестиращите с враговете на държавата.

"Те искат да яхнат вълната и да създадат бунтове и безредици. Мислят, че с такива ходове могат да блокират държавата. Много пъти сме обявявали, че ако някой има справедлив коментар, ще го изслушаме. Но анархия? Нарушаване на националната сигурност? Сигурността на хората? Никой няма да се поддаде на това", обяви президентът на Иран Ебрахим Раиси.

Следвайки примера на своите сънародници в Иран, десетки иранци протестираха, подрязвайки косите си и палейки хиджаби пред посолството на страната в Брюксел. Протести имаше и в други европейски градове.