Свят

Д-р Мохд Абуаси: Въоръжена опозиция в Иран се възползва от смъртта на младата жена

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Не е незаконно да се протестира в Иран, но когато започва да се стреля от протестиращите, и то е ясно кои са – те са хората на Муджахидин Халк, седалището им е във Франция и се обучават в Израел и в Албания. Те не крият, че са въоръжена опозиция в Иран и винаги се възползват от такива случаи, за да ескалират напрежението.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, по повод протестите в Иран след смъртта на Махса Амини.

„Аз не видях всички иранци да излизат – излязоха в едни определени райони, особено в кюрдските райони, защото тази жена беше от кюрдски произход. А кюрдите по принцип са в голяма опозиция срещу режима, даже имат и въоръжена опозиция. Така че мащабът на тези протести не е различен от тези, които станаха през май, когато минаха без никакъв проблем. Този път вече има много жертви и нещата взеха малко по-грозен вид. Но жертвите, за които трябва да се подчертае, че са и от полицията, и от протестиращите. В Иран от време на време се случват подобни неща“, каза още д-р Абуаси.

 

За убийството на тази жена трябва да има разследване и да се намери кой е виновен. Да има протест е нормално, но да се стреля на протест, не е нормално. Започват да се чупят имотите на хората – това също не е нормално. В която и да е държава, не само в Иран. Това нещо не може да бъде толерирано – нито в Иран, нито във Франция, нито в България, нито никъде.

„Води се разследване. Излезе видео за престоя на жената в затвора – защо не го показват? Всичко, което се е случило, е заснето – ако някой го иска, ще му го пратя“, твърди гостът.

„Недопустимо е да арестуваш жена, защото не носи забрадка“, категоричен е той. По думите му, жената не е била изтезавана в участъка.

„Правителството казва, че смъртта е заради сърдечен удар. Президентът каза, че трябва да се разкрие цялата истина“, уточни д-р Абуаси.

„Ще чакаме. Но някои хора не искат да чакат. Вътре в Иран работи цяла пропагандна машина – да агитира хората срещу режима. И в тази война, която се води между Иран и Запада, това е нормално“, смята той.

Цялото интервю вижте във видеото.