Euronews Сега

Българският национален отбор по футбол излиза във важен мач срещу Гибралтар тази вечер от 21:45 ч.

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Nacionali BGNES Снимка: БГНЕС

Националният отбор на България по футбол отваря поредната си нова страница след треньорска смяна. Този път начело на България застава чужденец - сърбинът Младен Кръстаич. Под негово ръководство отборът приема Гибралтар в търсене на първата си победа в Лигата на нациите. Мачът в Разград е тази вечер в 21.45 ч.

"Трикольорите" нямат никакви шансове за първото място в групата. По-лошото е, че те се нуждаят от две победи в предстоящите две срещи с Гибралтар и Северна Македония, за да останат в четвърта урна на жребия за квалификациите за Евро 2024, който ще се тегли на 9 октомври във Франкфурт. Представянето на България в предишните четири срещи не бе на ниво, като тимът започна с домакинство равенство 1:1 срещу Северна Македония. Последва  тежка загуба с 2:5 от Грузия като така се стигна до раздялата с предишния селекционер Ясен Петров. Срамният резултат беше последван от друг такъв - равенство 1:1 с Гибралтар като гост, а за последно "лъвовете" завършиха наравно 0:0 с Грузия.

Кръстаич е вторият чуждестранен селекционер по време на управлението на Борислав Михайлов след Лотар Матеус. Сърбинът направи много промени, като повика млади състезатели. Капитан на отбора пък ще бъде футболистът на "Лудогорец" Кирил Десподов. Самият Кръстаич заяви, че атмосферата в тима е страхотна, а той няма търпение да дебютира начело на "трикольорите".

 

Не съм човек, който говори за предишните мачове. Със сигурност цяла Европа беше изненадана от това равенство с Гибралтар, с цялото ми уважение към тях. Смятам, че сме фаворити. Футболистите имат качествата, трябва ни поддръжката на публиката. Не търсим алиби в случай на неуспех. Вероятно сте разбрали от новините, че Десподов ще е капитан. За нас мачът е изключително важен. С победа ще си гарантираме място в групата - футболистите го знаят.

Младен Кръстаич, селекционер на България

Съперниците на българския тим пък очакват напълно различен мач от срещата между двата тима през юни, завършила 1:1.

 

Представянето ни в първия двубой наистина беше много добро, но всички мачове са различни, онзи е в миналото. Не трябва да говорим за това какво може да постигнем, а как. Знаем, че има много промени в България, както в състава, така и с новия селекционер. Фактът, че има нови футболисти, не значи, че нивото на българския национален отбор се е понижило.

Хулио Рибас, селекционер на Гибралтар

Още спортни новини вижте във видеото: