Добро Утро, Европа

Петя Ставрева: Много е важно как превеждаме европейската политика спрямо кризата

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Аз смятам, че е много важно да имаме превантивна политика по отношение на предстоящата инфлация и по отношение на кризата, която има много измерения, включително и хранителния сектор – виждаме цените, които растат нагоре. Много е важно обаче на национално ниво тук, в България, какви решения взимаме и как превеждаме европейската политика.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Петя Ставрева, настоящ лидер на „Обединени земеделци“, в съвместно интервю в Анастасия Димитрова-Мозер.

 

От европейските институции започна една политика, свързана с превантивни решения, но те трябва да стигат до всяка държава членка. Ако погледнем какво се случва с Националния стратегически план, с програмите, които стартират през 2023 година, България изостава с някои стратегически документи, което пряко се отразява на земеделските производители и през тях стигаме до хранителната верига, където следва ръст на (цените на) храните.

Петя Ставрева, „Обединени земеделци“

Аз не смятам, че ще стигнем до ситуация, в която ще имаме хранителна криза, но ще има продължаващо повишаване на цените, което се отразява на доходите и цената я плащат гражданите“, прогнозира Ставрева.

Целия разговор вижте във видеото.