Общество

Фандъкова: Градският транспорт ще работи без промяна въпреки протеста

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9409194 Столичният кмет Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС

Градският транспорт ще се движи по обичайните си маршрути по всички линии в сряда.
Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с организацията на движението в града предвид заявените протести в сряда – 18 май. В столицата протести ще проведат превозвачи, таксиметрови водачи и транспортни синдикати.

 

Със сигурност ще има затруднение в придвижването, но в протестите ще участват служители, които не са на работа, обясни кметицата. Решението за протестите на работещите от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД е на синдикатите, както знаете, те многократно са протестирали през годините, заяви още Фандъкова.
Столичният кмет каза още, че е призовала организаторите на протестните акции да не блокират движението във връзка с матурите, които ще се проведат на 18 май. Само в София учениците, които ще се явят на изпита са над 9000. Те трябва да бъдат в училищата до 8.00 часа сутринта.

 

Правителството знае отлично, че без съвместна работа, публичният транспорт в големите градове не може да съществува. Днес ми предстои среща с министъра на транспорта, но аз отново ще поставя въпроса с възможността за финансиране.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

В сряда служителите на трите транспортни софийски дружества ще протестират на три точки в града – Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара. Там ще участват само служители, които не са на работа, уточни Фандъкова.
Директорът на столичната дирекция „Сигурност“ Кристина Лазарова съобщи, че таксиметровите шофьори, които също се включват към недоволството ще започнат протеста си в 9.00 часа от Южната дъга на Околовръстното шосе. От там те ще влязат в център по бул. Мария Луиза, където движението за автомобили ще бъде ограничено, но градският транспорт ще се движи. Таксиметровите шофьори ще паркират колите си на булеварда и ще отидат пеша на площад „Независимост“.