Европа

The Cube – Как погребението на кралицата се отрази на живота в Обединеното кралство

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Медицински грижи, полети, погребения: Как ще се отрази погребението на кралица Елизабет II на Обединеното кралство?

Тъй като заради държавното погребение на кралица Елизабет II се отлагат редица музикални и културни събития, както и някои футболни срещи от Висшата лига, в интернет се появи объркване относно други отменени и отложени събития. Правителството на Обединеното кралство обяви 19 септември за официален неработен ден заради погребението на кралицата. Но как точно това ще се отрази на някои услуги в Обединеното кралство в понеделник?

 

Посещения в болница

В пародиен акаунт в Twitter се твърди, че "болниците отменят посещенията на пациенти с рак в деня на погребението в знак на уважение". Това породи някои опасения относно нарастващото време за чакане в болниците. Очаква се местните болници да вземат собствени решения за отлагане на срещите въз основа на местния персонал и транспорт. Някои болници заявиха, че работят както обикновено, а други – че ще отложат някои рутинни или неспешни прегледи. Сред тях са заместващи операции, прегледи по време на майчинство и някои видове лечение на рак.

 

Въздушен транспорт

Летище "Хийтроу" в Лондон обяви, че 15 % от разписанието му ще бъде забавено или пренасочено, за да се осигури тишина в небето над Лондон по време на погребението и минутите на мълчание. Сред отменените полети са 100 полета на British Airways. В изявление Хийтроу се извини за неудобството, но заяви, че "в знак на уважение операциите до и от летището ще бъдат подложени на съответните промени, за да се избегнат смущения в шума на определени места в определени часове в понеделник". Според Органа за гражданска авиация на Обединеното кралство (CAA) пътниците, чиито полети са засегнати в понеделник, нямат право на финансова компенсация поради изключителните обстоятелства. Засегнатите авиокомпании обаче предлагат на клиентите възстановяване на суми или презаверка на резервации.

 

Погребални услуги

Множество потребители на Twitter твърдят, че всички частни погребения са отложени за понеделник, за да не се сблъскат с държавното погребение на Елизабет II. Националната асоциация на погребалните агенти заяви, че някои планирани погребения ще продължат в понеделник, докато други са отложени. Тя заяви, че решението за промяна на датите е било взето от семействата, които са загубили близките си. Според Ройтерс някои погребални домове може да затворят в понеделник, ако някои служители желаят да присъстват на държавното погребение "или които може да имат отговорности за полагане на грижи в резултат на затварянето на други места". Следователно няма обща заповед за отлагане на всички погребални услуги в Обединеното кралство.