The Cube

The Cube – Париж гаси емблематични сгради, за да пести ток

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Париж е известен като Град на светлината, но в отговор на енергийната криза някои от паметниците му ще бъдат притъмнени.

Айфеловата кула ще се стъмва повече от час по-рано съгласно новите планове за енергийна трезвост, обявени от кмета на Париж Ан Идалго. Градската управа пък ще изключва собствения си грандиозен дом Hôtel de Ville от 22:00 ч. като пример за жителите. Айфеловата кула обикновено е осветена до 1 ч. през нощта от сложна осветителна система, която създава емблематичното златно сияние.

Парижани са свикнали и с ежечасното примигване на кулата през нощта благодарение на 20 000 мигащи лампички. Това беше необичайна стъпка, но по-ранното "изключване на светлините" е посоката, в която Айфеловата кула се движи тази зима. Кметството на Париж предлага те да бъдат изключени в 11,45 ч., когато си тръгват последните посетители.

Това следва редица национални мерки на президента Макрон, който миналата седмица призова за 10-процентно намаляване на потреблението на енергия, за да се избегне рискът от нормиране на потреблението тази зима. Но призивите за "колективна трезвост" при използването на енергия във Франция стават все по-силни. "Това е изключително символичен жест - част от нарастващата осведоменост относно енергийната трезвост", заяви Жан-Франсоа Мартинс, ръководител на управлението на кулата.

Нощното осветление представлява само 4 % от годишното потребление на Айфеловата кула. Кметството, което се намира точно срещу катедралата Нотр Дам, е сред общинските паметници, които ще се осветяват в 22:00 ч.

Париж също така ще намали отоплението, за да пести енергия. Обществените сгради ще бъдат с един градус по-хладни (18С вместо 19С), с изключение на старческите домове и детските градини, потвърди кметът. През нощта в обществените сгради няма да е по-топло от 12С. В общинските плувни басейни също ще бъде малко по-хладно - след обсъждане с управителите на центровете за отдих температурата ще намалее от 26С на 25С.

Лил, Марсилия, Монпелие и Лион водят по прекъсване на електрозахранването Редица френски градове вече решиха да ограничат общественото осветление и отопление, за да намалят рязко нарастващите си сметки за енергия. Лил, Марсилия, Монпелие и Лион взимат идентични мерки- гасят осветлението на публични места, намаляват температурите в общинските сгради и призовават към търсене и обединени усилия на обществото с цел преодоляване на тази криза.