The Cube

The Cube – Във Франция обсъждат евтаназията

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Френският президент Еманюел Макрон даде начало на национален дебат, в рамките на който ще бъде разгледано легализиране на евтаназията. Това се случва, след като Националният консултативен комитет по етика на страната постанови, че "активното подпомагане на умиращите" може да се прилага във Франция "при определени строги условия".

Съгласно действащия закон от 2016 г. френските лекари могат да държат неизлечимо болни пациенти под упойка до смъртта им, но асистираното самоубийство не е законно. Но някои френски пациенти са пътували до други европейски държави, за да търсят допълнителни възможности за прекратяване на живота си.

Макрон беше обещал да започне този закон по време на кампанията си за преизбиране. Според последните социологически изследвания голяма част от френските граждани подкрепят евтаназията, докато опозиционните партии не смятат, че действащия закон има нужда от промени. През следващите месеци ще се провеждат местни дебати във френските региони, както и ще се създаде орган, съставен от граждани и здравни работници, които ще дискутират въпроса.

Паралелно с тях и депутатите от всички политически партии ще провеждат дискусии. "Ще бъде отделено необходимото време и трябва да се дадат всички гаранции, за да се осигурят условия за организиран, спокоен и просветен дебат", се казва в изявление на Елисейския дворец.

Крайните заключения ще бъдат представени през март 2023 г., именно тогава можем да очакваме и гласуване в парламента или свикване на референдум.

Понастоящем евтаназията е позволена изцяло само във Швейцария, където пациентът сам приема смъртоносната доза лекарства. В Нидерландия, Белгия, Люксембург и Испания евтаназията е разрешена при определени условия.

Дебатът започва в момент, когато великият френски творец Жан-Люк Годар, лошото момче на „Новата вълна“ избра да сложи край на 91 годишния си живот с асистирана смърт. Евтаназията неведнъж е провокирала и възникване на фалшиви новини. Идолът на френското кино Ален Делон стана жертва на фалшива новина, след като смъртта му се появиха слухове, че е избрал доброволно да сложи край на живота си. И макар по-късно информацията да бе опровергана, много чуждестранни и български медии вече бяха разпространили дезинформацията.