Европа

Кой присъства и кой – не на погребалната церемония на Елизабет II?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Рано сутринта в понеделник вратите на Уестминстърското абатство отвориха за официалните гости в погребалната церемония на Елизабет II.

В нея се включиха британски депутати, както и шестима от 15-те премиери, с които Елизабет II е работила по време на управлението си, включително и последния - Лиз Тръс, която кралицата назначи на служба дни преди смъртта си. Представители на Северна Ирландия, Уелс и Шотландия, както и лидерите от Общността на нациите, също бяха в абатството.

На погребалната церемония присъстваха и кралски семейства от цял свят. Срещу най-новия монарх в Европа – Чарлз III, в Уестминстърското абатство седна най-старият – датската кралица Маргрете II, която отбелязва 50 години от коронацията си, но промени плановете за празника, за да почете британската кралица.

Представители на десетки държави и организации също пристигнаха в Лондон – сред тях президентите на Германия, Франция и САЩ, както и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

На фона на войната в Украйна първата дама на страната – Олена Зеленска, също присъства на церемонията, докато Русия остана без официален представител от президентството си, след като стана ясно, че Владимир Путин не е поканен. Саудитският принц Мохамед бин Салман също не беше в абатството след обществени критики срещу присъствието му на церемонията.

А папа Франциск – последният от петима глави на Римокатолическата църква, с които Елизабет II се е срещала – отказа присъствие и изпрати на свое място високопоставен свещеник, роден в британския град Ливърпул.

Ден по-рано много от лидерите, включително и българският президент Румен Радев, се поклониха пред ковчега на кралицата в сградата на парламента и написаха своите послания в съболезнователната книга за Елизабет II.

В неделя новият крал - Чарлз III, посрещна събралите се в столицата политици и монарси на прием в Бъкингамския дворец.