Европа

Кои са наследниците на Елизабет II?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От сватбата през 1947-а до последния им ден кралица Елизабет II и принц Филип преживяват възходи и падения в съвместния си живот. Той е до нея по време на коронацията, при посещенията зад граница, както и на всички юбилеи от управлението ѝ, с изключение на последния.
До нея е и през 1992-ра, която британската кралица определя като една от най-трудните в 70-годишното си управление. В рамките на месеци три от децата ѝ се разделят с техните съпрузи. Междувременно пожар унищожава част от замъка Уиндзор, а британските данъкоплатци са недоволни, че трябва да платят сметката. 
Смъртта на принцеса Даяна в автомобилна катастрофа в Париж също повлия на отношението към монархията. Кралицата запази характерната си сдържаност и първоначално остана в замъка Балморал. Решение, което постави кралското семейство в разрез с общественото мнение. 
Близо десетилетие след трагичния инцидент Чарлз се ожени за втори път –за Камила Паркър Боулс, която е и новата кралица консорт на Великобритания. Първородният син на Елизабет от своя страна се възкачи на трона като най-дълго чакалия кралската титла. Кралицата го подготвя за отговорностите му начело на монархията от малък, а той често поемаше нейните ангажименти през последните години. В първото си обръщение към нацията крал Чарлз III изрази възхищение и благодарност към примера на своята майка.

 

От името на семейството ми изразявам сърдечни благодарности за съболезнованията и подкрепата. Означават за мен повече, отколкото мога да изразя. А на скъпата ми майка, която поема по пътя си към покойния ми баща, искам просто да кажа: „Благодаря“. Благодаря за любовта и предаността към нашето семейство и онова на народите, на които служеше толкова усърдно през всичките тези години.

Чарлз III, крал на Великобритания и Общността на нациите

Според анализатори дясната ръка по време на управлението на крал Чарлз III ще бъде неговата сестра – принцеса Ан. Всяка година тя посещава стотици събития, а новият крал ще разчита натовареният ѝ график да поддържа сплотения дух на Острова.
Кралската популярност достигна нови висоти заради внуците на кралицата, които модернизираха монархията. След смъртта на баба си Уилям стана новия престолонаследник и принц на Уелс. Следващите в линията на наследяване на трона са 9-годишният му син Джордж и дъщеря му Шарлът. След тях списъкът продължава с още 20 души – всички деца, внуци и правнуци на Елизабет II.
Междувременно, докато Уилям и съпругата му Кейт продължават да изпълняват кралските си задължения, принц Хари се отказа от тях след сватбата си с Меган Маркъл. Двамата заживяха в Съединените щати, а през 2021 г. кръстиха второто си дете Лилибет – името, с което близките на досегашната кралица се обръщаха към нея.