Европа

Погребението на Елизабет II се провежда там, където е коронясана

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От коронацията на Уилям Завоевателя преди близо хилядолетие Уестминстърското абатство е знаково място за кралската корона. Храмът не зависи от йерархията на Англиканската църква, защото от XVI век е със специален кралски статут, който го подчинява единствено на британския монарх.

А доскоро това беше Елизабет II. Подобно на някои свои предшественици, тя е преживяла едни от най-важните събития в житейския си път именно там.

През 1947 г. Елизабет става 10-ия член на кралското семейство, който сключва брак в Уестминстърското абатство. На сватбата ѝ с нейния вечен спътник – покойния принц Филип, присъстват над 2000 души, докато други близо 200 млн. от цял свят съпреживяват церемонията по радиото.

Заради въведените тогава мерки след Втората световна война, подобно на много други британци, Елизабет плаща булчинската си рокля с купони. А в деня след церемонията сватбеният  букет е върнат обратно в абатството, за да бъде положен на гроба на незнайния воин, както повелява традицията.

След смъртта на баща си, крал Джордж VI, Елизабет отново се връща там, този път за да получи кралската корона и да обещае да служи на британския народ. Нейният първороден син и настоящ британски крал – Чарлз, също присъства на церемонията. Самият той получил специална ръчно изработена детска покана за коронацията.

Короната, използвана за церемонията, тежи около два килограма. Шлейфът е с бродирани житни класове и маслинови клонки от злато – символ на мир и просперитет, които монархът се стремеше да отстоява в своето 70-годишно управление. В абатството се съхранява и столът за коронациите, използван от XIV век насам.

За първи път от 260 години в абатството се провежда погребална церемония на британски суверен. Последната е на крал Джордж II през 1760 г. На поклонението днес се очаква да присъстват около 2000 души, включително световни лидери и монарси. А церемонията ще бъде извършена по стриктен протокол.