Европа

Ковчегът на Елизабет II на път към замъка Уиндзор

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Милиони хора съприживяват на живо или по телевизията държавното погребение на кралица Елизабет в Лондон. 2000 гости, 500 височайши гости, 4000 души персонал, поне 10 хил. полицаи и потенциално милиарди хора, които в момента наблюдават по целия свят.

В 12:45 българско време ковчегът на кралицата бе свален от катафалката, на която почива от сряда следобед в Уестминстър Хол, и потегля към Уестминстърското абатство за погребалната служба. Тленните останки бяха пренесени в лафет, теглен от 142-ма моряци от Кралските военноморски служби. Висши членове на кралското семейство, включително крал Чарлз III и неговите синове принцовете Уилям и Хари, следваха лафета по време на процесията. Стотици хиляди британци чакаха от ранни зори, за да се сбогуват с любимата си кралица и да зърнат как минава лафетът, носещ нейния ковчег.

В 13 часа лафетът с ковчега на кралица пристигна в Уестминстърското абатство, където вече се бяха събрали официалните гости, както и световните лидери, дошли от всички краища на света, за да отдадат последна почит на Елизабет Втора.

След края на официалната погребална церемония прозвуча "Last Post" - кратък тръбен сигнал, последван от двуминутно национално мълчание. Веднага след това в Абатството прозвуча новият химн на Великобритания – Господ да пази Краля. Според кралския протокол е от есециална необходимост погребалната церемония да се проведе в Абатството.

 

Всичко се случва в тази сграда. В Абатството. Това е много важна духовна служба. Кралицата е защитник на вярата. И като такъв трябва да преминеш през тази сакрална християнска церемония. Трябва да преминеш през Абатството. Кралицата е главата на английската църква. Така че архиепископът трябва да е там. Архиепископът на Кентърбъри също трябва да е там, този на Йорк също. Именно за това тази църковна служба е многопластова, многоизмерна.

Проф. Крис Емафидон

След погребалната церемония в Уестминстърското абатство ковчегът на кралицата отново бе натоварен на лафетът, теглен от моряците, като този път той пое към Арката Уелингтън, преминавайки покрай Бъкингамския дворец. Оттам ковчегът отново бе натоварен на катафалка, за да бъде закаран до замъка Уиндзор. След пристигането в Уиндзор следва трета пешеходна процесия до параклиса свети Джордж. Там се провежда още една църковна церемония, а след нея в 21:30 българско време кралицата ще бъде погребана в кралската гробница в параклиса до своя съпруг принц Филип и своя баща крал Джордж Шести.