Европа

Тютюневи компании ще плащат за чистене на улици

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В Дания се борят с проблем, добре познат и у нас – замърсяването на околната среда с фасове от цигари. От януари,според нова европейска директива, тютюневите компании ще поемат част от разходите, за почистване. 

Фасовете в Дания са навсякъде: по улиците, в парковете, по плажовете... остатъците от цигари са разхвърляни из цял Копенхаген, не само развалят пейзажа, но и са вредни за околната среда. На хората, които се сблъскват с тях ежедневно, им е омръзнало.

 

Това е голям проблем, защото са навсякъде и не изглежда добре.

Торбен Шьолов, градинар в община Копенхаген

Датското правителство отброява седмиците до влизането в сила през януари на европейската директива, която изисква от тютюневите компании да вкарат в ценообразуването си и почистването на фасовете. Но не става въпрос само за пари.

 

Като говорим за отпадъци в природата, най-много са фасовете. Замърсяват и мястото им не е там, направени са от пластмаса и тютюневата индустрия трябва да поеме отговорност за това.

Леа Вермелин, министър на околната среда на Дания

Някои тютюневи компании доброволно поемат разходите за почистване, които в Дания са 32 милиона датски крони или около 4,5 милиона евро годишно. В страни като Испания тази сума може да надхвърли и 145 млн. евро.

 

Мисля, че е напълно справедливо ние като производители на тези продукти да поемем част от отговорността.

Тине Мари Даел, изпълнителен директор на компания производител на тютюн

Според доклад на СЗО в тютюна са открити повече от 7000 химически вещества, а всеки един фас от цигара може да замърси между 100 и 1000 литра вода. Според консервативните оценки 15% от около 5 трилиона филтрирани цигари, произвеждани всяка година, попадат в морето.