Общество

Преглеждат пушачи в деня без тютюнев дим

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Пушене

Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим. В целия свят на този ден се разясняват вредите от тютюнопушенето и се води ефективна политика, която да намали нивата на потребление. Във Велико Търново и региона здравни експерти направиха функционални изследвания на дишането на пушачи и дадоха консултации в мобилни кабинети. 

 

От 25 години в Здравната инспекция във Велико Търново функционира Кабинет за отказ от тютюнопушенето. До момента в него са потърсили съдействие над 2700 пушачи, като голяма част от тях са спрели цигарите завинаги. За това обаче се искат силна воля и мотивация.

 

Ами някои искат вълшебно хапче, но вълшебно хапче няма! Отказването от цигарите – дали ще вземете табекс, дали ще сложите лепенка, дали ще си пръснете спрей, всичко това действа само ако сте високо мотивиран и искате да ги откажете! Ако я няма мотивацията и ви е по- силна зависимостта, нещата по трудно ще се случат!

Йорданка Илиева, завеждащ Кабинет за отказ от тютюнопушенето

При образователните си кампании здравните инспектори използват различни иновативни методи. 18-годишната Ванеса Иванова пропушила преди една година. Тя е в мобилния кабинет, за да изследва състоянието на белите си дробове.

Цигарите въздействат много лошо на хората, не е хубаво да се пуши със сигурност и това е много лош навик! Белите ми дробове са много добре, като на осемгодишно дете. Но това не трябва да ме успокоява, защото след повече време може да е по-зле. Бих предприела да спра цигарите, защото ще се чувствам по-добре, ще съм по-здрава!

Ванеса Иванова

Пенсионерката Росица Георгиева пък е пушач от 50 години, като многократно е правила опити да се раздели с вредния навик.

 

Аз ги спирам цигарите, когато кажа, че ги спирам, ги спирам! Аз не съм пушач, който да пуши по цяла кутия! Аз пуша по една две цигари с кафето! На черния дроб, на белия дроб, на всичко вредят цигарите!

Росица Георгиева

Експертите изчисляват, че в тютюневия дим се съдържат над 8400 вредни вещества. Годишно от болести, причинени от тютюнопушенето, умират над 8 милиона души в света.