Спорт

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели световната титла в многобоя

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Champions снимка: Анна Недкова, БФХГ

Новият български ансамбъл – наследник на олимпийските шампионки от Токио 2020 спечели световната титла в многобоя и така си осигури квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. За този отбор участието в Световно първенство е дебют, а отговорността и очакванията да играят пред родна публика – големи. Шампионската титла в многобоя е първа от 2014 г. насам.

Champions2 снимка: Анна Недкова, БФХГ

Момичетата, водени от треньорa Весела Димитрова и помощник-треньорите Михаела Маевска и Ясена Стойнева допуснаха неточноси в първото си излизане на килима в съчетанието на 5 обръча и получиха оценка 33.800. В него играят Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, Камелия Петрова и София Иванова. Във второто изиграване на килима излизат и Маргарита Василева и Радина Томова.

При смесеното си съчетание на топки и ленти обаче българските гимнастички се мобилизираха и успяха да го изпълнят без груби грешки като това им донесе златния медал. С обща оценка от двете съчетания 66.600 , те заеха първото място с а след тях останаха отборите на Израел (64.650) и Испания (63.200) .

Българският ансамбъл успя да грабне титлата в отсъствието на отборите на Русия и Беларус, но силна конкуренция не липсваше в лицето на опитните и силни отбори на Италия и Израел.

В утрешния ден се разпределят медалите в многобоя при жените. На килима ще излезе отново индивидуалната ни гимнастичка – Стилияна Николова, която завоюва 3 сребърни медала през последните 3 дни. В неделя се играят финалите на отделните съчетания - на 5 обръча и смесено - ленти и топки, като българският отбор отново има големи шансове за успех.