Спорт

Още два сребърни медала за Стилияна Николова от Световното първенство в София

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Stiliana Ribbon снимка: Анна Недкова, БФХГ

Дебютантката Стилияна Николова, която късно снощи спечели сребърен медал за изпълнението си на обръч, зарадва и днес родната публика с още два сребърни медала на Световното първенство по художествена гимнастика. Във финала на бухалки Николова стана втора с оценка 33.400. Златното отличие взе германката Дария Варфоломеев, а бронзът отиде при София Рафаели от Италия.

Stiliana Clubs снимка: Анна Недкова, БФХГ

Чудесно се представи Николова и в съчетанието си с лента като само 8 десети не достигнаха на нашата представителка да грабне златото на този уред. Италианката София Рафаели успя да спечели шампионската титла, а Екатерина Веденеева от Словения – бронза.

Stiliana Ribbon снимка: Анна Недкова, БФХГ
“Стилияна има много смело сърце. Тя е страхотен състезател и с всяко излизане на терена придобива повече увереност и опит”.

Валентина Иванова, личен треньор

17-годишната Стилияна Николова участва за първи път на Световно първенство и успя да спечели 3 сребърни отличия. Очакванията за нейното представяне се повишиха с отпадането на другата българска състезателка - Боряна Калейн, в последния момент, поради заболяване.

“Истински герой. Стилияна е дебютант и това за нас е истински успех. Постигна го, защото е много добре подготвена”.

Бранимира Маркова, мениджър национален отбор – индивидуално

В събота надпреварата за индивидуалистките започва отначало, а Стилияна Николова се класира за индивидуалния многобой след стабилната си игра през изминалите дни. Този състезателен ден ще определи абсолютната световна шампионка на 39-ото първенство, което се провежда от 14 до 18 септември в зала “Арена Армеец” в София. Първите 3 състезателки ще спечелят директни квоти за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.