Спорт

Сребро за Стилияна Николова на Световното първенство по художествена гимнастика

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Stiliana (1) снимка: Анна Недкова, БФХГ

Стилияна Николова завоюва сребърен медал на обръч на 39-ото Световно първенство по художествена гимнастика, чийто старт бе даден днес в София. Българката зае второто място с оценка 33.400, първа стана София Рафаели от Италия с оценка 34.850, а трета се нареди Дария Варфоломеев от Германия с оценка 32.150.

“След 21 години и медалa на Симона Пейчева в Мадрид 2001 г. България отново има медал на обръч от Световно първенство”, посочват от Българската федерация по художествена гимнастика.

За съжаление по-рано днес президентът на федерацията – Илиана Раева, изненадващо обяви, че другата ни представителка Боряна Калейн няма да вземе участие в престижния форум, поради вирусно заболяване. Калейн е направила много силни тренировки в последните дни и бе една от фаворитките за спечелването на медалите. Най-добрата израелска гимнастичка – Дария Атаманов, също не участва на Световното първенство, поради контузия.

Големият спортен форум продължава до 18-и септември в зала “Арена Армеец”, а зрителите и почитателите на красивия спорт предстои да проследят и представянето на нашите представителки и на останалите уреди, както и на ансамбъла, където страната ни също има големи шансове за отличия. Тази година първенството преминава под знака на българската шевица, а посланик на шампионата е една от най-добрите ни индивидуални гимнастички – Невяна Владинова, която вече е и вицепрезидент на федерацията.