Свят

Експлозия в Бостън: Пакет се взриви в кампуса на университет и рани човек

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Бостънския университет е избухнал пакет, който е ранил един служител на учебното заведение. Друг е бил открит в близост до известен музей в града. ФБР се включи в разследването на инцидента.

В кампуса на Североизточния университет в Бостън късно във вторник избухна пакет, а от учебното заведение съобщиха, че един служител е получил леки наранявания на ръката при експлозията. Той е бил откаран в болница, а на на мястото са пристигнали пожарникари и парамедици.

Властите съобщиха, че друг подозрителен пакет е бил намерен в близост до известен музей на изкуствата, а ФБР оказва съдействие при разследването.

Полицията е била уведомена по-рано вечерта за два подозрителни пакета, единият от които е избухнал. Бостънският сапьорски екип е неутрализирал втория пакет близо до градския Музей на изящните изкуства, който се намира в покрайнините на кампуса на Североизточния университет.

 

Искам само да благодаря на всички наши служители за много, много бързата, координирана и ефективна реакция. В рамките на няколко минути нашето полицейско управление, службата за спешна медицинска помощ и пожарната бяха тук и се грижеха за всички аспекти на разследването. Те гарантираха, че всички в цялата тази общност са в безопасност. Това бяха невероятни усилия.

Мишел Ву, кмет на Бостън

Малко преди 19:30 ч. полицията се е събрала в кампуса, а университетът е помолил студентите, които се били събрали на вечерен урок по журналистика, да се евакуират от сградата. Североизточният университет е частен университет в центъра на Бостън. Полицията не съобщи дали са открити други подозрителни пакети.

Харвардският университет и Масачузетският технологичен институт, които се намират от другата страна на река Чарлз, разделяща Бостън от Кеймбридж, заявиха, че увеличават патрулите в кампусите си като предпазна мярка и призоваха студентите и преподавателите да съобщават за всичко подозрително.

През 2013 г. две бомби, поставени близо до финала на Бостънския маратон, убиха трима зрители и раниха над 260 души, припомня АП.