Свят

Армения – Азербайджан: Международна мисия ще оценява ситуацията на границата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Организацията на Договора за колективна сигурност  изпраща в Армения мисия, водена от генералния секретар Станислав Засем, за оценка на ситуацията на армено-азербайджанската граница. 

Тя  ще изготви подробен доклад за ситуацията в региона и ще изготви предложения за деескалация на напрежението до държавните глави на следващата сесия на Съвета за колективна сигурност, която ще се проведе в Ереван през есента.

Беше договорено също така да се създаде работна група за наблюдение на ситуацията на армено-азербайджанската граница, която да се състои от служители на секретариата и военнослужещи от Съвместния щаб.

На извънредното заседание на Съвета за колективна сигурност  руският президент Владимир Путин заяви, че ще бъдат предприети допълнителни стъпки за намаляване на напрежението по армено-азербайджанската граница.

Те заявиха, че по време на сесията е бил проведен задълбочен и откровен обмен на мнения.

Във вторник вечерта ситуацията на арменско-азербайджанската граница отново се изостри. Армения заяви, че Азербайджан е проявил агресия, а Баку на свой ред определи събитията като провокация от страна на Ереван. Според министър-председателя на Армения Никол Пашинян в резултат на нощните боеве са загинали 49 арменски военнослужещи, а Азербайджан съобщава за 50 убити азербайджански военнослужещи.

Русия, Съединените щати и Франция призоваха за сдържаност след най-смъртоносните боеве след шестседмичната война за Нагорни Карабах през 2020 г.