Европа

Последният работещ реактор в украинската АЕЦ "Запорожие" е спрян

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинските власти обявиха спирането на последния ядрен реактор на Атомната централа в Запорожие. Започват консултации за зоната за безопасност на АЕЦ-а, съобщи директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. Руското присъствие в централата заплашва сигурността на съоръжението, предупреди и френския президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.


Украинската атомна електроцентрала в Запорожие беше окончателно спряна от съображения за сигурност и за да се избегне радиационна катастрофа, съобщиха официални лица в Киев. След като и последният работещ шести реактор, беше спрян, централата вече е изключена от електропреносната мрежа на Украйна. Това се случва, след като преди седмица реакторите на централата бяха умишлено изключени след тежък обстрел.


От началото на конфликта най-голямата атомна електроцентрала в Европа е под прицела на бомбардировки, а Русия и Украйна се обвиняват взаимно за изострянето на ситуацията около съоръжението. Запорожската атомна електроцентрала, разположена в Енергодар, се контролира от руски войски още от първите дни на войната.


Генералният директор на Международна агенция за атомна енергия Рафаел Гроси призова да се създаде зона за ядрена и физическа сигурност около атомната електроцентрала в Запорожие, за да се избегне потенциална катастрофа. Консултациите за това вече са започнали. На 29 август той доведе екип от експерти в опит да установи постоянно присъствие на място. Централата е окупирана от руските войски.


Окупирането на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна от руските войски е причината сигурността на ядрения обект да бъде изложена на риск, заяви и френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Според френското президентство Макрон е поискал от Путин Москва да изтегли тежките и леките оръжия от АЕЦ-а и да спазва препоръките на Международната агенция за атомна енергия за гарантиране на сигурността на обекта.

Според Кремъл Путин е призовал за „неполитизирано взаимодействие“ по въпроса с участието на атомната агенция.