Свят

Руски дипломат към Швеция и Финландия: Не хранете илюзии, че ще се примирим

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Russia US Ukraine 21351424377715 Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Снимка: АР

Финландия и Швеция не бива да хранят илюзии, че Москва просто ще се примири с тяхното встъпване в НАТО.

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, предаде ТАСС. По думите му, това ще е грешка с "дългосрочни последствия".

 

Общото равнище на военно напрежение ще се повиши и предсказуемостта в тази сфера ще намалее. Жалко е, че здравият разум става жертва на някаква фантомна представа за това какво трябва да се прави в създаващата се ситуация. Това е поредната голяма грешка с дългосрочни последствия. Но какво да се прави, такова е нивото на тези, които приемат днес решения в съответните страни.

Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия

По думите му встъпването на двете северни страни в НАТО "променя радикално ситуацията", което е плод на "абсолютно невярното и изопачено възприятие за случващото се в света".

Според Рябков за Русия е "съвършено очевидно", че сигурността на Швеция и Финландия няма да се повиши с влизането им в западния алианс.

"А в каква форма ние ще гарантираме своята сигурност след измененията на натовската конфигурация е отделен въпрос. Всичко ще зависи от това какво ще бъде практическото следствие от очакваното присъединяване на Финландия и Швеция към северноатлантическия съюз", каза заместник-министърът на външните работи и добави: "Те - в Брюксел, във Вашингтон и другите натовски столици – не трябва да имат никакви илюзии, че ние просто ще се примирим с това".