Общество

Проф. Стоянович: Между Чарлз III и Симеон II текат най-близки родствени отношения

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Историята е хладна наука и трябва да минат десетилетия, за да можем да наречем управлението на Елизабет II втора Елизабетинска епоха.

Това каза за Euronews Bulgaria историкът проф. Петър Стоянович.

От гледна точка на правомощията и възможността пряк да влияе на политиката вътре в страната и извън нея, епохата на Елизабет II по-скоро може да бъде сравнявана с Викторианската епоха през 19 век, отколкото с първата Елизабетинска. С напредването на годините краската власт отслабва и бива ограничавана, което всъщност е най-правилният демократичен механизъм за съжителство между феодална наследственост и принципа на демокрацията.

 

Британската монархия от столетия е известна с това, че е намерила много добра пресечна точка да разпредели отговорността, да състави един оркестър от различни таланти, които да могат да свирят заедно в английската концертна зала.

Връзката между българската Скакскобурготска династия и английската на европейско ниво, плюс Бразилия, ние имаме 4-5 династични домове, които са произлезли от едно малко германско херцогство. Малко по територия, но може би най-великото по постигнати успехи в управлението. То управлява във Великобритания, Белгия, България, Португалия и от там в Бразилия. Разбира се, с много други резултати на сватбената му политика и в други европейски семейства. По смисъла на своето родство Симеон Скакскобургготски и кралица Елизабет II са трети или четвърти братовчеди, зависи кой как брои. Общността на монарсите е нещо много повече от обикновена кръвна връзка. Онова семейство е съставено в най-хубавия смисъл на думата от братовчеди.

 

В лицето на новия крал на Великобритания и Северна Ирландия ние имаме най-пряка и близка връзка. Доколкото познавам роднинското и приятелското отношение на цар Симеон II между него и братовчед му текат най-близки родствени отношения.

Колкото и да е ценен един човек, колкото и да са перспективни и смислени неговите дела, той е смъртен като всеки от нас и в един момент спира да е този фактор. Няма незаменими, има незабравими. Убеден съм, че кралица Елизабет II ще остане в пантеона на световната история като един от незабравимите монарси. Но да смятаме, че това е свързано със заплаха за короната е прекалено рано. В лицето на новия крал имаме много опитен политик, който е директно обвързан с глобални теми. Скоро ще си проличи, че Европа и цивилизованият свят в негово лице ще има един от своите лидери.

Вижте цялото интервю във видеото.