Европа

Чарлз III: През целия ми живот моята любима майка беше вдъхновение и пример

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Говоря пред вас днес с чувство на дълбока скръб. През целия си живот Н. В. Кралицата, моята любима майка, беше вдъхновение и пример за мен и за цялото ми семейство. Дължим й най-искрената признателност, който всяко семейство може да дължи на майка си, за нейната любов, привързаност, напътствия и пример за нас."

С тези думи се обърна към британския народ крал Чарлз III. Той направи първото си обръщение към нацията. Речта му беше записана в Бъкингамския дворец малко по-рано днес и идва часове след смъртта на неговата майка кралица Елизабет Втора. По същото време започна богослужението в катедралата "Сейнт Пол".

 

Вижте цялата реч:

Днес говоря с вас с чувство на дълбока скръб. През целия си живот Нейно Величество Кралицата - моята любима майка - беше вдъхновение и пример за мен и за цялото ми семейство и ние й дължим най-искрения дълг, който всяко семейство може да има към своята майка; за нейната любов, привързаност, напътствия, разбиране и пример.

Кралица Елизабет живя добър живот; изпълни обещаната ѝ съдба и за нейната кончина се скърби най-дълбоко. Това обещание за служба през целия живот подновявам днес пред всички вас. Наред с личната скръб, която изпитва цялото ми семейство, ние споделяме с много от вас в Обединеното кралство, във всички страни, в които кралицата е била държавен глава, в Британската общност и по целия свят, дълбоко чувство на благодарност за повече от 70-те години, през които майка ми, като Кралица служи на хората от толкова много народи.

През 1947 г., на 21-ия си рожден ден, тя обеща в съобщение, излъчено от Кейптаун към Британската общност, да посвети живота си, независимо дали е кратък или дълъг, в служба на народите. Това беше нещо повече от обещание: това беше дълбок личен ангажимент, който определи целия ѝ живот. Тя се жертва в името на дълга.

Нейната преданост и всеотдайност като Владетел никога не са се отслабвали, както във времена на промени и напредък, така и във времена на радост и празнуване, и във времена на тъга и загуба. В нейния живот на служба видяхме онази трайна любов към традициите, заедно с безстрашното приемане на прогреса, които ни правят велики като нации. Обичта, възхищението и уважението, които тя предизвикваше, се превърнаха в отличителен белег на нейното управление.

И както всеки член на моето семейство може да свидетелства, тя съчетаваше тези качества с топлота, хумор и безпогрешна способност винаги да вижда най-доброто в хората.

Отдавам почит на паметта на майка ми и почитам нейния професионален живот. Знам, че смъртта ѝ носи огромна тъга на много от вас и споделям с всички вас чувството на загуба, което е неимоверно. Когато кралицата се възкачи на престола, Великобритания и светът все още се справяха с лишенията и последиците от Втората световна война и все още живееха според порядките на предишните времена.

През последните 70 години видяхме как обществото ни се превърна в едно от много култури и много вероизповедания. Държавните институции на свой ред се промениха. Но през всички промени и предизвикателства нашата нация и по-широкото семейство на Кралствата, с чиито таланти, традиции и постижения се гордея по неизмерим начин, просперираха и процъфтяваха. Нашите ценности са останали и трябва да останат постоянни.

Ролята и задълженията на монархията също остават, както и особената връзка и отговорност на суверена към Англиканската църква - църквата, в която моята собствена вяра е толкова дълбоко вкоренена. В тази вяра и в ценностите, които тя вдъхва, аз съм възпитан да пазя чувството за дълг към другите и да уважавам най-много ценните традиции, свободи и отговорности на нашата уникална история и на нашата система на парламентарно управление.

Както самата кралица постъпваше с такава непоколебима преданост, така и аз сега тържествено се заклевам през оставащото време, което Бог ми даде, да отстоявам конституционните принципи, които са в основата на нашата нация. Където и да живеете в Обединеното кралство или в кралствата и териториите по света и какъвто и да е вашият произход или убеждения, аз ще се постарая да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм го правил през целия си живот.

Животът ми, разбира се, ще се промени, когато поема новите си отговорности. Вече няма да мога да отделям толкова много време и енергия за благотворителните организации и проблемите, които ме вълнуват толкова много. Но знам, че тази важна работа ще продължи в надеждните ръце на други хора.

Това е време на промяна и за моето семейство. Разчитам на любящата помощ на моята скъпа съпруга Камила. В знак на признание за нейната собствена вярна обществена служба от брака ни преди 17 години, тя става моя кралица-консорт.

Знам, че тя ще изпълни изискванията на новата си роля с непоколебимата си преданост към дълга, на която толкова много разчитах. Като мой наследник Уилям приема шотландските титли, които означаваха толкова много за мен.

Той ме наследява като херцог на Корнуол и поема отговорностите за херцогство Корнуол, които аз поемах повече от пет десетилетия. Днес с гордост го създавам принц на Уелс, Тивисог Цимру, страната, чиято титла имах огромната привилегия да нося през толкова голяма част от живота и задълженията си.

С Катрин до себе си, нашите нови принц и принцеса на Уелс, знам, че ще продължат да вдъхновяват и водят нашите национални разговори, като помагат за извеждането на пределите на централно място, където може да се окаже жизненоважна помощ. Искам също така да изразя любовта си към Хари и Меган, докато те продължават да градят живота си в чужбина.

След малко повече от седмица ще се съберем заедно като нация, като Британска общност и дори като глобална общност, за да положим любимата ми майка в ковчег. Нека в скръбта си да помним и да черпим сила от светлината на нейния пример.

От името на цялото ми семейство мога само да изкажа най-искрени и сърдечни благодарности за вашите съболезнования и подкрепа. Те означават за мен повече, отколкото бих могъл да изразя.

А на моята скъпа майка, когато започваш последното си голямо пътуване, за да се присъединиш към моя скъп покоен татко, искам просто да кажа следното:

Благодаря ти. Благодаря ти за любовта и предаността ти към нашето семейство и към семейството на народите, на които служи толкова усърдно през всичките тези години.

Нека "полета на ангелите" да те възпее до твоя покой.