Европа

Елизабет II успява да управлява с 15 премиери

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

15 премиери на Великобритания са служили по време на 70-годишно управление на кралица Елизабет Втора. Тя играе важна конституционна роля при предаването на властта, канейки министър-председателите да съставят правителство. Последната й среща беше преди дни с настоящия премиер на Великобритания Лиз Тръс. Първият министър-председател, с когото се среща, е сър Уинстън Чърчил.

Елизабет Втора сяда на трона през 1952 година, когато е само на 27. Когато се завръща обратно на Острова след смъртта на баща й – крал Джордж Шести, министър-председателят Уинстън Чърчил я чака на летището. Самият Чърчил дълбоко се е възхищавал на Джордж Шести, но е смятал, че младата Елизабет е все още твърде неопитна, за да поеме короната. Впоследствие обаче те развиват чудесни взаимоотношения.

Веднъж Чърчил дори отбелязва: "Всички най-велики хора на света, и да бяха обиколили цялото земно кълбо, не биха могли да намерят някой толкова подходящ за тази работа". След Чърчил като се пенсионира, кралицата му изпраща ръкописно писмо, в което пише колко много ще ѝ липсва и че никой наследник никога няма да може да заеме мястото на нейния първи премиер.

До момента Великобритания е имала три пъти жена министър-председател. Първата жена премиер е желязната лейди – Маргарет Тачър. Комбинацията обаче на две силни жени начело на държавата води слухове, че Елизабет и Тачър не се харесват особено.

Самата Тачър е казвала пред журналисти, че „слуховете за лошите им отношения са преувеличени и сексистки“. Въпреки, че е имало взаимно уважение между двете жени, то не може да се каже, че отношенията са били топли. Най-вече двете са се сбъсквали по въпроса как да се справят с апартейда в Южна Африка. Но двете са се възхищавали една на друга. След като Тачър се оттегля от политиката, кралицата я награждава с Ордена за заслуги - едно от най-високите отличия в Обединеното кралство.

Лидерът на Лейбъристката партия Тони Блеър, който управлява Кралството в продължение на 10 години, също е от премиерите, с които кралицата не е имала особено добри взаимоотношения. Самият той е виждал себе си повече като реформист и модернизатор, докато Елизабет Втора повече е вярвала в стабилността и приемствеността. В своите мемоари той пише, че при първата им среща тя му е казала: "Вие сте моят десети министър-председател. Първият беше Уинстън. Това беше преди ти дори да се родиш." 

Управлението на Дейвид Камерън като министър-председател бе белязан от продължителните трудности на Голямата рецесия, които неговото консервативно правителство се опита да преодолее чрез мерки за икономии и мащабни промени в здравеопазването и социалното осигуряване в Обединеното кралство.

По време на неговия мандат се провежда и референдумът за напускане на Европейският съюз. Камерън е най-младият министър-председател по време на управлението на Елизабет. Той е посещавал училището Хийтърдаун заедно с принц Едуард и е далечен роднина на кралското семейство. 

Борис Джонсън вероятно е министър-председателят, който най-много пъти се е извинявал на кралица Елизабет. Борис Джонсън ще остане в историята като министър-председателя, който "осъществи Брекзит", но мандатът е белязан и от политиката за справяне с пандемията от коронавирус и скандалите, свързани с правителствените партита. Именно пандемията бе и повод за последното му извинение, след като излезе наяве информцията за протекли партита на Даунинг Стрийт 10 по време на локдауна, на които самият премиер е присъствал. 

Новият премиер на Великобритания Лиз Тръс е назначена от кралицата само 48 часа преди смъртта ѝ. В понеделник тя спечели конкурса за лидер на Консервативната партия, за да замени Джонсън като лидер на управляващата партия. 

В разрез с традицията, Тръс отлетя за замъка Балморал в Шотландия, където на специална церемония Кралица Елизабет Втора я назначи за министър-председател на церемония във вторник. Това се оказа последното конституционно действие на кралицата, както и последната й публична изява.

В обръщение към нацията Тръс обяви страната за "съкрушена" и нарече Елизабет "камакът, върху която е изградена съвременна Великобритания".