Европа

Серия церемонии след кончината на Елизабет II

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хората в Обединеното кралство и по света реагират на смъртта на кралица Елизабет II, но през следващите няколко дни ще се проведат серия церемонии, отбелязващи тъжното събитие.

Още днес крал Чарлз III ще произнесе първата си реч в качеството на владетел. Преди това той ще има среща с министър-председателя Лиз Тръс. 

В чест на кралицата бяха ударени камбаните в Уестминстърското абатство, катедралата "Сейнт Пол" и двореца Уиндзор.

В Хайд Парк и на други места в Лондон ще бъдат дадени 96 топовни салюта в чест на всяка година от живота на Нейно Величество.

Вечерта в катедралата "Сейнт Пол" ще се проведе възпоменателна служба, която ще бъде ръководена от главата на църквата на Англия архиепископ Джъстин Уелби.

Бъкингамският дворец съобщи, че периодът на национален траур ще бъде съблюдаван от настоящия момент до 7 дни след погребението на кралицата.

Траурът трябва да бъде спазван от "членовете на кралското семейство, персонала на кралското домакинство и представителите на Двореца, изпълняващи официални задължения, както и от военнослужещите, ангажирани с церемониални задължения".

Очаква се в събота Чарлз да бъде формално провъзгласен за крал, въпреки че технически той стана такъв в момента на обявяването на смъртта на майка му.

Церемонията ще се състои в двореца Сейнт Джеймс в Лондон пред Съвета по наследяването. Ще бъде прочетена традиционна прокламация за смъртта на Елизабет II. После Чарлз III ще направи първата си декларация и ще положи клетва за запазване на Шотландската църква.