Европа

Операция „Златно кълбо“ възкача на трона Чарлз III

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Новият британски крал Чарлз Трети заяви, че е дълбоко опечален от кончината на майка си, кралица Елизабет Втора.
"Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на семейството ми", каза той.

 

През този период на траур и промяна моето семейство и аз ще бъдем утешени и подкрепени от знанието за уважението и дълбоката привързаност, с които кралицата се ползваше толкова широко.

Крал Чарлз Трети

70 години след последната коронация, която Великобритания е наблюдавала – тази на вече покойната кралица Елизабет II, на Острова се задава нова – тази на 73-годишния Чарлз.

През последните месеци той поемаше много от ангажиментите на своята майка, включително откриването на сесията на парламента в началото на месец май. До този момент британската кралица беше пропускала това задължение само два пъти – при раждането на двама от синовете си.

Скоро обаче по протокол това ще е част от графика на 73-годишния принц на Уелс. Според британски медии кодовото име на церемонията по възкачването му на трона е операция „Златно кълбо" и ще е по-скромна от тази на Елизабет II.

От 9 века коронацията се провежда в Уестминстърското абатство и е водена от главата на Църквата на Англия. В момента това е Джъстин Уелби.

По време на церемонията суверенът полага клетва, с която се задължава да управлява, воден от закона, да бъде справедлив и да поддържа Църквата на Англия.

През февруари, по време на своя реч за платинения юбилей, кралица Елизабет II обяви, че втората съпруга на Чарлз – Камила Паркър-Боулс, ще стане кралица консорт, когато принцът наследи трона.