Общество

Хиляди хора отдават почит към живота и делото на Елизабет II

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След новината за кончината на кралица Елизабет II много хора се стекоха пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почит към живота и делото й. Това ще се случва през целия ден, а и през следващите.

„Бъкингамският дворец – един от фокусите на скръбта и траура в Обединеното кралство днес. Хиляди хора идват тук, за да отдадат почит на кралица Елизабет II, която почина на 96-годишна възраст в четвъртък“, предава специалният кореспондент на Euronews Анелиз Боржес. 

„Всеки е познавал кралицата, част от живота на всеки британец, според много от хората тук, които използват думи като семейство или майчинска фигура, но също така символ и легенда. Жена, която се възкачи на престола на 25-годишна възраст и изпълни над седем десетилетия служба, през които, според много хора тук, тя ръководеше тази страна, но също така я вдъхновяваше и понякога я обединяваше. Оставя след себе си голяма празнота. Страната навлиза в период на национален траур, който ще продължи до държавното й погребение, насрочено за 18 септември“, казва още Анелиз Боржес.

Крал Чарлз III се очаква в Лондон, където ще има среща с министър-председателя Лиз Тръс.