Европа

Днес коронясват Чарлз III за монарх, вижте процедурите

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Britain Queen 22252708500004 Крал Чарлз III бе посрещнат от хиляди поданици при пристигането му в Лондон. Снимка: АР

Днес британският крал Чарлз III ще бъде провъзгласен за нов монарх на Обединеното кралство.

Очаква се по-късно днес да бъде свикан историческият Съвет по присъединяване, като за първи път в историята церемонията ще бъде излъчвана на живо по телевизията.

Кралят ще направи декларация и ще положи клетва в присъствието на първородния му син Уилям и съпругата му Кейт, кралицата-консорт Камила, премиерът Лиз Тръс. Ще присъстват и членове на кабинета.

В отсъствието на краля първо се събира Таен съвет, в който влизат политици, висши духовници и съдии от Върховния съд, които провъзгласяват новия монарх и уреждат процедурни въпроси.

Следват 41 топовни салюта, и трима тромпетисти ще обявят провъзгласяването на новия монарх с фанфари.

Прокламацията се прочита от балкона на двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон, а след това и в цялата страна. Прокламации ще има и в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

През следващите дни Чарлз ще проведе аудиенции, а медиите ще бъдат информирани от граф Маршал, високопоставен кралски служител, отговарящ за възкачването на краля и държавното погребение на кралицата.

Тъй като Нейно Величество почина в замъка Балморал в Шотландия, властите в Обединеното кралство приложиха операция „Еднорог“, която има незначителни разлики спрямо плановете на операция „Лондонски мост“, ако Елизабет II беше починала в Англия.

Правителството все още трябва да потвърди продължителността на обявения национален траур, който вероятно ще продължи до и след погребението на кралицата. Все още конкретната дата за погребение не е уточнена.

Вчера вечерта кралят за първи път направи обръщение към нацията.

Принц Уилям наследява титлите херцог на Корнуол и поема отговорностите за херцогство Корнуол, за които досега отговаряше Чарлз.