Общество

Таня от Слатина: Синът ми се обади и каза „страшно е, не се прибирай“

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

8-ми ден след водната стихия в Карловските села. Жителите на наводнените села все още чистят калта и тинята от домовете си. Нужни са и още доброволци, които да се включат. Хората се опитват да възстановят домовете си, за да има къде да прекарат зимата.

Продължава разчистването на Карловските села от калта и тинята. И докато властта търси отговорите на причините за наводнението, хората се опитват да изчистят и да живеят с малкото което им е останало. В деня на бедствието Таня е на работа, а синът й и се обажда с думите “страшно е не се прибирай”. На следващия ден тя заварва разрушен двор и пълен с вода първи етаж. Казва, че с помощта на приятели ще успеят да прекарат зимата.

„Най-голямото притеснение е да се свържат двете части на селото да имаме ток и вода”, казва Таня Павлова. В помощта се включва дори внукът на Таня, който след дни ще бъде първокласник.

 

Ако не беше тази спирка надолу нямаше да има много къщи. Аз вече съм голям и силен и аз ще помагам.

Александър Павлов

“Колкото и да е зор ние сме корави и ще се справим”, допълва Таня.
Домът на Румяна е останал без двор и без прозорци, но тя все още гледа с усмивка и вярва, че заедно с мъжа й ще се справят.

 

Аз съм на 64 години такова нещо не съм виждала. Прииждало е нашето дере където ни е къщата, но такова нещо не е имало. Преди два дни получих нервна криза и аз не виждам от какво друго е освен от напрежение. Как ще изчистим как ще оправим, на другия ден дойдоха военните и ми казаха, бабче седни някъде, защото ти търсиш место да паднеш.

Румяна Колева

Задава си въпроса и каква е причината за водната стихия.

“Къде може да е причината освен в гората не виждам. Реката беше изчистена но въпреки всичко колкото и боклук да има в реката това нещо не може да стигне”, казва Румяна.

Цветелина е част от доброволците които разпределят храната и най-нужното за хората от село Слатина. Още във втория ден на наводнението без да се замисля отива в пункта да помага.

Жителите на селото смятат, че ще са нужни години за да възстановят родното си място. Комисия вече е описала щетите, а хората се надяват държавата да им помогне, за да върнат обратно и дома и живота си.