Общество

Доброволец: Възстановяването на щетите от потопа ще отнеме поне месец

От Euronews България Euronews България

Видях една неописуема човешка трагедия. Огромни щети, които не могат да се опишат с думи. Кадрите наистина са доста страховити, но на място гледката е още по-ужасна.

Това разказа е ефира на Euronews Bulgaria Ясен Цветков, който е председател на Асоциацията на доброволците у нас.

Колко време ще отнеме възстановяването на селата, опустошени от водното бедствие, зависи изключително много от организацията, която ще създадат местните и национални власти, както и от броя доброволци на място, смята доброволецът.

Моята лична прогноза е, че възстановяването ще трае поне месец при оптимална работа на всички институции и доброволци.

Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците в Република България

Той посочи, че хората, които искат да станат доброволци, трябва да бъдат подготвен със собствени ботуши, ръкавици, лопата и малко храна и вода, тъй като теренът е труднодостъпен и логистиката невинаги е добра. Доброволците следва да изберат едно от кметствата, пострадали от наводненията и да се свържат с техни представители.

Цветков е убеден, че гората играе ключова роля за превенция на бедствията.

„Гората е една система, така програмирана от майката природа, че да абсорбира и отвежда водата. Там, където човекът се намесва и го прави по недостатъчно далновиден начин и компрометира тази система, се получават пробойни, които с натрупване на времето могат да доведат до огромен негативен ефект“, коментира доброволецът.

„Личното ми мнение е, че такава безразборна сеч се прилага навсякъде и това оказва изключително негативно влияние за наводненията. Абсолютно съм сигурен, че и там има нередности“, отговори Цветков на въпрос дали смята, че незаконна сеч в района е една от причините за тежките последствия от наводнението.

„Ние като общество и държава трябва да мислим за подобряване на организацията на доброволците. Виждаме, че в едно мащабно бедствие се налага доброволци да идват от различни краища на страната при лоша организация и координация. Би следвало да се фокусираме повече и върху това, за да може доброволците да оказват адекватна и координирана помощ при такива случаи“, отбеляза Цветков.

Целия разговор вижте във видеото.