Общество

Историк: Елизабет II и Горбачов затвориха вратата на блестящо поколение политици

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Елизабет II беше оставила впечатлението, че е безсмъртна и ще живее вечно и много от британците я възприемаха така.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Борис Стоянов, историк от СУ „Св. Климент Охридски“.

За мен като историк веднага дойде асоциацията с това, което се случи преди десетина дни – смъртта на Горбачов. Някак си те двамата затвориха окончателно вратата на това блестящо поколение политици и държавници, което управляваше Европа и света в края на 20 век.

Може би тя е последният световен монарх в човешката история. Наистина забележителна личност, защото до последния си час беше на своето работно място. Прие 15-ия министър-председател и му възложи да състави правителство в нейно име.

По думите му, смъртта й в Шотландия трябва на едно символично ниво да каже, че Обединеното кралство трябва да остане обединено.

По повод на Чарлз III, д-р Стоянов каза, че в историята след управлението на такива силни личности е много трудно да излезеш от сянката им. Още повече, че заради неговите 73 г. няма да има дълголетието на майка си на престола. Така че ще му е трудно да изгради същия авторитет, обаяние и почит каквато имаше Елизабет II.

Кралските династии на България и Великобритания имат пряка роднинска връзка. С принц Филип връзката е с княз Батенберг, а с кралицата връзката е по линия на Сакскобургготската династия. Още от времето на кралица Виктория и нейния съпруг Албърт, те са представители на Сакскобургготите. Така че те са братовчеди. Тази година се честваха 70 години от възкачването на престола на Елизабет II, а ние догодина ще честваме 80 години от обявяването на Симеон за български цар.

Вижте цялото интервю във видеото.