Европа

Художници прерисуваха стената на Джон Ленън в Прага за един ден

От Euronews България Euronews България
John Lennon Stena Praga AP Стената на Джон Ленън в Прага. Снимка: AP

Художници от европейски страни и Украйна прерисуваха прочутата стена на Джон Ленън в Прага. Проектът претворява свободата и енергията – теми особено актуални след руската военна инвазия в Украйна. 

Емблематичната стена на Джон Ленън възниква спонтанно на Мала Страна в Прага през 80-те години на XX век. Символ на свободата и западните ценности в тогавашна комунистическа Чехословакия, британският музикант и основател на „Бийтълс“ бе изрисуван на стената след убийството. През годините младите хора оставяха по нея послания за любов и мир.

Сега паметникът на изкуството бе изрисуван наново само за един ден от художници от ЕС, Норвегия и Украйна. Темата на проекта е свободата и енергията – особено актуална след нахлуването на Русия в Украйна.

Това е художествено изразяване на свободните мисли на творците. Комбинация от енергиите на художниците, които работят тук.

Павел Шчасни, организатор

Около стената се движи постоянно човешки поток, но посланието остава същото – „Правете любов, а не война“.

Синх – 

"Работата ми е свързана с войната в Украйна, рисувам нейния край. Свободата ще бъде в изобразяването на небето, защото в моята страна казваме, че небето е свобода, а слънчогледът изразява енергия", казва художничката от Украйна Виктория Савчук.

Цялата стена ще бъде заснета, прехвърлена на голяма надуваема полузвезда и изложена в европейските градове – първо в Брюксел, а след това в Париж и Страсбург.

Стенд ъп – Иржи Скасел, Euronews, Прага