Икономика

Експерт: Липсата на интерес към застраховките ги прави по-скъпи и неприемливи

От Euronews България Euronews България

Според мен цената на застраховките не е проблем. Липсата на интерес се дължи на няколко фактора, единият от които народопсихология. Пълното недоверие, което гражданите имат към застрахователните компании и продуктите, които предлагат. А липсата на интерес към застраховките на практика ги прави доста по-скъпи и неприемливи за българските граждани.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria д-р Петя Георгиева от Института по пазарна икономика.

Едва един на всеки 10 имота у нас е застрахован – въпреки че 90% от собствеността в страната  е частна. Не само частните имоти обаче не се застраховат, държавата също не полага грижи за своята собственост, въпреки че е задължена по закон, отбеляза д-р Георгиева.

Тя посочи, че застраховката на имот в София срещу природни бедствия е в рамките на около 150-200 лв. на година.

„Има усещане, че когато се случи някакво рисково събитие, първият субект, към който се обръщаме, е държавата или общината. Застраховането идва най-накрая в целия процес по управление на риска на дадена собственост“, коментира д-р Георгиева.

Всъщност, първото нещо, за което трябва да помислим е какво можем ние да направим за себе си преди да се случи злощастното събитие.

д-р Петя Георгиева, Институт по пазарна икономика

За какво точно да се застрахова даден имот зависи от това как конкретното лице оценява различните рискове за своята собственост.

„Дали смята примерно, че рискът от пожар за него е по-голям или пък рискът от наводнение, кражба или други видове увреди“, уточни д-р Георгиева.

Тя посочи, че в случая с опустошителните наводнения в Карловско обезщетенията, отпуснати от държавата няма да могат да покрият всички загуби, претърпени от собствениците на имоти и бизнеси в района.

Д-р Георгиева съветва всеки да направи една сметка за себе си кои са рисковете, от които най-много се притеснява за своя имот, както и да прецени на каква стойност е склонен да застрахова своето имущество, тъй като от това ще зависи каква премия ще плаща.

„Ако се застраховат за по-голяма стойност, особено ако се застрахова бизнес, трябва да потърсят съвети и от юридически специални“, подчерта тя.

Целия разговор вижте във видеото.